Το Ιράν βάζει φωτιά στη Μέση Ανατολή: Στρέφεται στον «εχθρό» των ΗΠΑ για πανίσχυρα μαχητικά [pics]

Το υπουργείο Άμυνας του Ιράν εξετάζει την αγορά κινεζικών μαχητικών J-10 πολλαπλών ρόλων, σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Sina.

Το Ιράν βάζει φωτιά στη Μέση Ανατολή και στρέφεται προς κάθε «ορκισμένο εχθρό» των ΗΠΑ για βοήθεια. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από τη Μέση Ανατολή, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε συζητήσεις με την κινεζική πλευρά για να εξοπλιστούν τα πανίσχυρα μαχητικά J-10.

Η αγορά των μαχητικών θα γίνει μέσω… Κατάρ. Το Κατάρ ανακοίνωσε πως θα δώσει έμβασμα τριών δισεκατομμυρίων στο Ιράν για να ξεπληρώσει τις ουκρανικές αποζημιώσεις από την κατάρρευση του Boeing και τα υπόλοιπα θα πάνε στην ενίσχυση της αεροπορίας.

Σύμφωνα με την έκθεση του πρακτορείου, το Ιράν θα δώσει στις οικογένειες των θυμάτων περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περίπου 850,000 δολάρια / θύμα.

Το υπόλοιπο ποσό από τη χρηματοδοτική βοήθεια του Κατάρ θα χρησιμοποιηθεί για την τόνωση της αεροπορικής δύναμης του Ιράν, καθώς πολλά από τα αεροσκάφη είναι ξεπερασμένα.

«Επί του παρόντος, η ιρανική Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση που υπήρξε ποτέ και χρειάζονται επειγόντως νέα μαχητικά για να αντικαταστήσουν τα παλιά. Το J-10 είναι ίσως η καλύτερη επιλογή» αναφέρουν στρατιωτικές πηγές.

Τα κινεζικά μαχητικά

Ενώ λοιπόν οι παρατηρητές και οι αναλυτές της αμυντικής βιομηχανίας εστιάζουν στο νέο stealth μαχητικό επόμενης γενιάς J-20 της Κίνας, η κινεζική αεροπορική βιομηχανία βελτιώνεται συνεχώς και κατασκευάζει σε μεγάλους αριθμούς ένα μαχητικό τέταρτης γενιάς, που ωστόσο έχει προοπτικές τεράστιων αναβαθμίσεων, το J-10.

Όπως και η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ με το συνδυασμό διάφορων αεροσκαφών, stealth και μη, η Πολεμική Αεροπορία της Κίνας αναπτύσσει ένα στόλο μαχητικών αεροσκαφών δύο επιπέδων.

Έτσι, μαζί με έναν συγκεκριμένο αριθμό stealth μαχητικών πέμπτης γενιάς J-20, το Πεκίνο επιδιώκει να τα πλαισιώσει με εκατοντάδες συμβατικά τέταρτης γενιάς μαχητικά J-10.

Το μονοκινητήριο και μονοθέσιο J-10, που κατασκευάζει η Chengdu Aircraft Industry στην νοτιοδυτική Κίνα, πέταξε για πρώτη φορά το 1998 και εισήλθε στην πρώτη γραμμή υπηρεσίας το 2003, ενώ λόγω του σχεδιασμού του, πολλοί το παρομοιάζουν με το μαχητικό αεροσκάφος Lavi του Ισραήλ, αν και ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε ότι οι Κινέζοι σκόπιμα αντέγραψαν τον σχεδιασμό του μοντέλου.

Τόσο σε αποδόσεις όσο και είδος και φύση αποστολών που εκτελούν, το υπερηχητικό J-10 είναι αντίστοιχο με το F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από: Sina