Το μοναδικό υποβρύχιο της Πολωνίας, ORP Orzel, επέστρεψε σε υπηρεσία μετά από 10 χρόνια [vid]

Το Πολεμικό Ναυτικό της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι το μοναδικό του υποβρύχιο, το ORP Orzel, επέστρεψε με ασφάλεια σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία, μετά από 10 χρόνια επισκευών.

Αν και η ικανότητα βύθισης ενός υποβρυχίου θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη, στην περίπτωση του συγκεκριμένου υποβρυχίου κλάσης Kilo είναι στην πραγματικότητα ένα μεγάλο κατόρθωμα.

«Έγιναν πλήρεις υποβρύχιες δοκιμές σε βάθος περισκοπίου και πλήρης βύθιση σε διάφορα βάθη», αναφέρει το πολωνικό ΠΝ σε ανάρτησή του στο Χ.

Το υποβρύχιο ORP Orzel πήγε στο ναυπηγείο τον Ιούνιο του 2014 για προγραμματισμένη γενική επισκευή. Από τότε, και για τα επόμενα δέκα χρόνια, το υποβρύχιο βρήκε μπροστά του πολλά εμπόδια.

Το 2015, το υποβρύχιο, κατά την απομάκρυνση από την πλωτή αποβάθρα, υπέστη ζημιές. Το 2017 εκδηλώθηκε πυρκαγιά κατά την εκφόρτιση της μπαταρίας. Χρειάστηκαν τα επόμενα χρόνια για να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα μετά την πυρκαγιά, καθώς και για τα υπόλοιπα τεχνικά προβλήματα που ανακαλύφθηκαν στην πορεία.

To πρόγραμμα εκσυγχρονισμού Orka δεν έγινε ποτέ

Μετά την τελευταία γενική επισκευή, η οποία ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021, το υποβρύχιο έχει πλέον επιστρέψει σε επιχειρησιακή υπηρεσία και εκπαίδευση, σύμφωνα με ανακοίνωση του πολωνικού Ναυτικού. Μετά την απόσυρση των τεσσάρων πρώην νορβηγικών υποβρυχίων κλάσης Kobben, η Μοίρα Υποβρυχίων έχει μείνει μόνο με το ORP Orzel.

Το 2018, ως μέρος της προσφοράς της στο πρόγραμμα υποβρυχίων Orka, η Naval Group πρότεινε να ολοκληρωθεί η γενική επισκευή και ο περιορισμένος εκσυγχρονισμός του υποβρυχίου. Η ολοκλήρωση επρόκειτο να διαρκέσει μόνο 18 μήνες. Το Πολωνικό Ναυτικό χρειαζόταν, και χρειάζεται ακόμα, ένα πλήρωμα κενού μέχρι να φτάσουν τα νέα υποβρύχια.

Δεδομένου ότι η Γαλλία δεν μπορούσε να προσφέρει ένα υποβρύχιο από τον δικό της στόλο, διότι η Marine Nationale χρησιμοποιεί μόνο πυρηνικά υποβρύχια, προτάθηκε ο εκσυγχρονισμός της κλάσης Kilo. Ωστόσο, το πρόγραμμα Orka ακυρώθηκε και ο εκσυγχρονισμός δεν έγινε.

Το ORP Orzel είναι το μόνο πολωνικό υποβρύχιο και νέα δεν θα φτάσουν στον πολωνικό στόλο πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας. Μόλις τον περασμένο Μάιο του 2023, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριυς Μπλάστσακ, προανήγγειλε την απόκτηση σύγχρονων υποβρυχίων για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας του, μέσω του προγράμματος Orka.

Mεταξύ των υποψηφίων αναδόχων είναι η γαλλική Naval, η ισπανική Navantia, η σουηδική Saab Kockums και η γερμανική ThyssenKrupp Marine Systems.

Mε πληροφορίες από: Naval News / Φωτογραφία Πολεμικό Ναυτικό Πολωνίας