Το πρώτο Rafale B της Πολεμικής Αεροπορίας της Κροατίας πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση

Το πώτο μαχητικό αεροσκάφος Rafale B της κροατικής Πολεμικής Αεροπορίας εμφανίστηκε, χθες Πέμπτη, να πετάει για πρώτη φορά στην βάση Saint-Dizier της Γαλλίας.

Το νέο κροατικό μαχητικό θα χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση μελλοντικών πιλότων σε αυτή τη γαλλική αεροπορική βάση. Συνολικά, η Γαλλία θα παράσχει εκπαίδευση σε περίπου 80 Κροάτες προσωπικό σε μια περίοδο περίπου 18 μηνών. Το διθέσιο αεροσκάφος είναι ένα από τα δύο που θα παραλάβει η Κροατία, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε με την Γαλλία και την Dassault Aviation το 2021.

Επίσης, θα λάβει και 10 μονοθέσια Rafale. Όλα τα μαχητικά θα είναι μεταχειρισμένα, από το απόθεμα της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, για να αντικαταστήσουν τα αεροσκάφη σοβιετικής εποχής MiG-21.

Οι πρώτες παραδόσεις αεροσκαφών αναμένονται στα τέλη του τρέχοντος έτους, με οκτώ Rafale να έχουν προγραμματιστεί να φτάσουν στην Κροατία το 2024 και τα υπόλοιπα να ακολουθήσουν στις αρχές του 2025.

Η σύμβαση, αξίας 1 δις ευρώ, περιλαμβάνει προσομοιωτή πτήσης, βασικό πακέτο όπλων, εξοπλισμό εδάφους και δοκιμής, ανταλλακτικά, εκπαίδευση προσωπικού, υποστήριξη από την Dassault για τρία χρόνια και 12 μήνες εγγύηση για κάθε αεροσκάφος, κινητήρα και άλλο εξοπλισμό.

Ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, έχει δηλώσει ότι είναι αντίθετος με την επιλογή των γαλλικών μαχητικών, διότι «είναι άχρηστα και κάνουν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που πραγματικά χρειάζεται η χώρα». «Έτσι τώρα δεν έχουμε συστήματα αεράμυνας, αλλά έχουμε 12 αεροπλάνα», έχει πει ο ίδιος.

Με πληροφορίες από: FlightGlobal / Φωτογραφία αρχείου Reuters