«Το TCG Anadolu δεν είναι αεροπλανοφόρο» λέει Τούρκος απόστρατος Ναύαρχος – Με γερανό φορτώθηκαν τα UAV [vid]

Μπορεί το ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG Anadolu να παραδόθηκε επισήμως στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, παρουσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ωστόσο φαίνεται ότι στην Τουρκία υπάρχει ακόμα «debate» αναφορικά με τον επιχειρησιακό χαρακτηρισμό της ναυαρχίδας του Πολεμικού Ναυτικού της γειτονικής μας χώρας, καθώς αρκετοί Τούρκοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για αεροπλανοφόρο.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του SKAI στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, θέση επί του επίκαιρου αυτού θέματος στην Τουρκία, πήρε ο Ναύαρχος εν αποστρατεία Τουρκέρ Ερτούρκ, υπογραμμίζοντας πως «στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι ένα αεροπλανοφόρο. Είναι ένα πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων. Αν δείτε το τι γράφει στο πλοίο αναφέρει L 400. Είναι το πρώτο γράμμα της λέξης Landing. Εδώ μιλάμε για πλοίο αποβάσεων. Υπάρχει μια πλατφόρμα πτήσεων».

Και συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Εγώ ξεκίνησα το σχέδιο αυτό και δεν υπάρχει κάποιος που να το ξέρει καλύτερα. Τώρα μας λένε πως είναι πλοίο μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ξέρετε τι είναι αυτό, Είναι σα να μας λένε ‘δεν μας έμεινε παντελόνι, να σας δώσουμε πουκάμισο’! Ακούστε στις ναυμαχίες και στα σχέδια δεν υπάρχει τέτοιου είδους πλοίο». Στην εκπομπή της τουρκικής τηλεόρασης αποκαλύφτηκε επίσης ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη φορτώθηκαν  με γερανό πάνω στο κατάστρωμα του πλοίου, καθώς δεν είναι ακόμα εγκατεστημένος ο απαραίτητος εξοπλισμός προσγείωσης.

Τα χαρακτηριστικά του TCG Anadolu

Στο πλαίσιο αυτό, οφείλουμε να διευκρινίσουμε πως το TCG Anadolu έχει κατασκευαστεί βάσει του ισπανικού ελικοπτεροφόρου πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων SPS Juan Carlos I και όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, θα διαθέτει αρχικά επιθετικά ελικόπτερα τύπου AH-1W και στο μέλλον τα περίφημα T929 ATAK-2, καθώς επίσης τα αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου ZAHA χωρητικότητας 21 ατόμων για την ταχεία μετακίνηση στρατευμάτων, κυρίως πεζοναυτών, που θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια.

Επίσης, στόχος των Τούρκων είναι από το νέο πλοίο να επιχειρούν και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κυρίως το μαχητικό-drone Kizilelma, που αναπτύσσεται από την εταιρεία Baykar. Τέλος, το τουρκικό πλοίο με μήκος 231 μέτρα, πλάτος 32 μέτρα και εκτόπισμα 27.436 τόνους, έχει μέγιστη ταχύτητα τουλάχιστον 20,5 κόμβων (τυπική ταχύτητα πλεύσης 16 κόμβοι) και αυτονομία 9.000 ναυτικών μιλίων. Στο εσωτερικό του, μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερα αποβατικά σκάφη και 94 οχήματα. Στο κατάστρωμα μπορεί να φιλοξενήσει 10 ελικόπτερα, μαχητικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης/προσγείωσης ή UAV και να μεταφέρει 1.223 στρατιωτικό προσωπικό, ενώ ακόμα θα διαθέτει πλήρης νοσοκομειακή εγκατάσταση και δύο χειρουργεία.