Tomahawk: Η Ιαπωνία εξετάζει την αγορά πυραύλων cruise για να δημιουργήσει τη δική της «πυραυλική ασπίδα»

Η ιαπωνική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την επιλογή να αγοράσει πυραύλους cruise τύπου Tomahawk από τις ΗΠΑ, εν μέσω της αυξανόμενης απειλής από την γειτονική Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.

Σημειώνεται ότι το 2026 οι Ιαπωνικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας σχεδιάζουν να υιοθετήσουν μια βελτιωμένη έκδοση του πυραύλου cruise Type 12, ο οποίος θα έχει αυξημένη εμβέλεια βολής έως και 1.200 χιλιομέτρων. Αλλά ένας τέτοιος πύραυλος θα είναι μια «σοβαρή απάντηση» στις απειλές από τη Βόρεια Κορέα και άλλα επιθετικά κράτη στην περιοχή, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Αυτός είναι ο λόγος που η Ιαπωνία σκέφτεται να προμηθευτεί τον πύραυλο Tomahawk, ως τον πιο προηγμένο πύραυλο cruise στην κατηγορία του.

Αν και δεν είναι ακόμη γνωστό ποια τροποποίηση του Tomahawk θα λάβει η Ιαπωνία, οι πιθανότητες είναι να αποκτήσει την πιο κοινή έκδοση Block IV ή τη νεότερη Block V, που τέθηκε σε υπηρεσία με το Ναυτικό των ΗΠΑ το 2021.

Η Ιαπωνία θέλει να έχει ταυτόχρονα και πυραύλους cruise Tomahawk και Type 12 με εμβέλεια βολής έως και 1.200 km, όπως υποστηρίζει ο αμυντικός ιστότοπος Naval News. Ο πρώτος πύραυλος θα στοχεύει ειδικά σε επίγειους στόχους, ο δεύτερος σε εχθρικά πλοία μεγάλου βεληνεκούς.

«Η Ιαπωνία χρειάζεται τη δική της πυραυλική ασπίδα»

Μέχρι τον Αύγουστο του 2020, η Ιαπωνία δεν σκεφτόταν καν την ανάγκη να έχει πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς και ήταν επικεντρωμένη στην ανάπτυξη του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Aegis Ashore. Αλλά μετά την ακύρωση των σχεδίων για αυτό το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, ο εκλιπών πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, υποστήριξε ότι η Ιαπωνία χρειαζόταν τη δική της «πυραυλική ασπίδα» για να περιορίσει την πυραυλική απειλή από τους εχθρούς της.

Την ίδια άποψη επανέλαβε ο σημερινός Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Fumio Kishida, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 2021. Η ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να αποφασίσει πόσους πυραύλους Tomahawk και ποια τροποποίηση θα χρειαστούν μέχρι το τέλος του 2022.

Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές πληροφόρησης, ο πύραυλος Tomahawk κοστίζει 1,5 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα. Το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας είναι ο μόνος ξένος χειριστής του αμερικανικού πυραύλου.

Είναι πολύ πιθανό η Ιαπωνία να γίνει ο δεύτερος ξένος χειριστής του πυραυλικού συστήματος Tomahawk. Αυτό μπορεί να γίνει παράδειγμα αναφοράς για την Ουκρανία, η οποία «ονειρεύεται» πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα σε στρατηγικές βάσεις «στα βάθη» της Ρωσίας.

Πηγή: Defense Express