Tomahawk: Η Ιαπωνία θα αγοράσει 400 πυραύλους από τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει την κινεζική απειλή

Η Ιαπωνία θα αγοράσει 400 πυραύλους Tomahawk από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, καθώς η κυβέρνησή του ενισχύει την άμυνα της χώρας με το βλέμμα στις αυξανόμενες απειλές της Κίνας.

«Το σχέδιο της χώρας μας είναι (να αποκτήσει) 400 μονάδες» του πυραύλου cruise Tomahawk, είπε ο Κισίντα στην επιτροπή προϋπολογισμού της Κάτω Βουλής χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, επικαλούμενος τη στρατιωτική ευαισθησία της αγοράς.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο υπουργός Άμυνας είπε ότι η Ιαπωνία έχει διαθέσει 211,3 δισεκατομμύρια γιεν (1,5 δισεκατομμύρια δολάρια) για να αγοράσει τους πυραύλους το επόμενο οικονομικό έτος.

Η κυβέρνηση του Κισίντα θέλει να επεκτείνει δραματικά την αμυντική ικανότητα της Ιαπωνίας ενόψει της αυξανόμενης στρατιωτικής επιρροής της Κίνας και των απρόβλεπτων πυραυλικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας με πυρηνικά όπλα.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επίσης πυροδοτήσει φόβους ότι η Κίνα μπορεί να κινηθεί για να καταλάβει την Ταϊβάν, μια αυτοδιοικούμενη δημοκρατία που διεκδικεί το Πεκίνο.

Η Ιαπωνία έχει ένα ειρηνιστικό μεταπολεμικό σύνταγμα, το οποίο περιορίζει τη στρατιωτική της ικανότητα σε φαινομενικά αμυντικά μέτρα.

Ωστόσο, πέρυσι, ενημέρωσε τις βασικές πολιτικές ασφάλειας και άμυνας, περιγράφοντας ρητά την πρόκληση που θέτει η Κίνα και θέτοντας ως στόχο τον διπλασιασμό των αμυντικών δαπανών στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, δηλαδή στο 2% του ΑΕΠ έως το 2027.

Πηγή: The Defense Post / Φωτογραφία αρχείου