Tomahawk: Συμφωνία αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη των πυραύλων cruise της Αυστραλίας από τις ΗΠΑ

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε σήμερα τη συμφωνία υποστήριξης οπλικών συστημάτων για τους πυραύλους cruise Tomahawk της Αυστραλίας.

Η πιθανή πώληση μέσω FMS, η οποία έχει αξία 250 εκατομμύρια δολάρια, καλύπτει την παροχή γενικών υπηρεσιών υποστήριξης όπλων και τη διαχείριση υλικοτεχνικής υποστήριξης για τους αυστραλιανούς πυραύλους. Οι ΗΠΑ θα παρέχουν επίσης σχετικές υπηρεσίες μηχανικής, διαχείριση τεχνικών δεδομένων και άλλη σχετική υποστήριξη προγραμμάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια των ΗΠΑ, οι υπηρεσίες υποστήριξης θα επιτρέψουν στην Καμπέρα να χρησιμοποιήσει καλύτερα τους πυραύλους Tomahawk «για αποτελεσματική χρήση έναντι των εξελισσόμενων απειλών».

«Θα διασφαλίσουν επίσης ότι το όπλο αξιολογείται σωστά, ώστε να μπορεί να εντοπίσει και να χτυπήσει στόχους με μεγαλύτερη ακρίβεια», αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η παροχή υποστήριξης του οπλικού συστήματος Tomahawk από τις ΗΠΑ στην Αυστραλία όχι μόνο θα ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της Καμπέρας, αλλά θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δύο χωρών», προστίθεται.

«Η στρατηγική θέση αυτής της πολιτικής και οικονομικής δύναμης συμβάλλει σημαντικά στη διασφάλιση της ειρήνης και της οικονομικής σταθερότητας στον Δυτικό Ειρηνικό», υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, οι οποίες θεωρούν την Αυστραλία έναν από τους πιο σημαντικούς συμμάχους τους στην περιοχή, ειδικότερα έναντι της Κίνας.

Ο πύραυλος Tomahawk, ο οποίος αναπτύχθηκε από την Raytheon, είναι ένα όπλο κρούσης ακριβείας που μπορεί να εκτοξευθεί από πλοία ή υποβρύχια. Σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να χτυπήσει στόχους έως και 1.609 χιλιόμετρα μακριά, ακόμη και σε έναν καλά αμυνόμενο εναέριο χώρο.

Η παραλλαγή του πυραύλου, Block IV, μπορεί να αλλάξει στόχους κατά τη διάρκεια της πτήσης, χάρη στον υπερσύγχρονο σύστημα δεδομένων του, λέει η εταιρεία.

Τον Αύγουστο του 2023, η Αυστραλία έκλεισε μια συμφωνία για την αγορά περισσότερων από 200 πυραύλων cruise Tomahawk από τις ΗΠΑ αξίας 830 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι νέοι πύραυλοι θα εξοπλίσουν τα αντιτορπιλικά κλάσης Hobart του αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού. Επίσης, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν από τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια που πρόκειται να αποκτήσει η Αυστραλία στο πλαίσιο της στρατιωτικής συμμαχίας AUKUS

Πηγή: The Defense Post / Φωτογραφία αρχείου US Navy