Tomahawk: Το Royal Navy αναβαθμίζει τους πυραύλους στην έκδοση «Block V»

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα δαπανήσει 265 εκατομμύρια λίρες για να αναβαθμίσει τους πυραύλους  επιφανείας – εδάφους τύπου Tomahawk στην έκδοση «Block V», γεγονός που θα αυξήσει την εμβέλειά τους αλλά και την προστασία τους από αντίμετρα συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για βλήματα που εκτοξεύουν τα υποβρύχια του βρετανικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως αναφέρει η κυβερνητική ανακοίνωση, ο αναβαθμισμένος πύραυλος θα έχει μεγαλύτερο βεληνεκές από τον πύραυλο έκδοσης «Block IV», ενώ θα διατηρεί την ίδια ικανότητα πλήγματος ακριβείας και επίσης θα ενσωματώσει ένα εκσυγχρονισμένο σύστημα επικοινωνίας για την πλοήγηση μετά την εκτόξευσή του.

Ακόμα έγινε γνωστό ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ, αξίας 265 εκατομμυρίων λιρών, προβλέπει την συντήρηση και τεχνική υποστήριξη στις εγκαταστάσεις των εταιρειών BAE Systems, Babcock International και Lockheed Martin στο Ηνωμένο Βασίλειο και τέλος θα αφορούν τους πυραύλους τύπου Tomahawk που διαθέτουν τα υποβρύχια τύπου Astute του Royal Navy.

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε επίσης ότι οι πύραυλοι θα αναβαθμιστούν στο πλαίσιο Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού (Foreign Military Sales – FMS), εντός των οποίων περιλαμβάνονται εργασίες συντήρησης πυραύλων, η επαναπιστοποίηση παλαιότερων πυρομαχικών, ανταλλακτικά, εκπαιδευτικές αλλά και επιχειρησιακές δοκιμές και υλικοτεχνική υποστήριξη. Τέλος, οι αναβαθμισμένοι πύραυλοι τύπου Tomahawk θα τεθούν σε επιχειρησιακή λειτουργία στα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας και αναμένεται να «συμπέσει» χρονικά με την παράδοση των υποβρυχίων τύπου Astute.