Tonelero: Καθελκύστηκε το τρίτο βραζιλιάνικο υποβρύχιο Scorpene με γαλλική τεχνολογία, παρουσία Μακρόν και Λούλα

Στις 27 Μαρτίου, το Tonelero, το τρίτο από τα τέσσερα υποβρύχια Scorpene του προγράμματος ProSub καθελκύστηκε στη ναυτική βάση Itaguaí, παρουσία του Προέδρου της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Το Tonelero κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στη Βραζιλία από την Itaguaí Construções Navais (ICN) χάρη σε χρόνια επιτυχημένης μεταφοράς τεχνολογίας και συνεργασίας με τη Naval Group.

Το νέο βραζιλιάνικο υποβρύχιο σύντομα θα ξεκινήσει θαλάσσιες δοκιμές προκειμένου να παραδοθεί το 2025. Το Angostura, το τελευταίο υποβρύχιο της σειράς, θα καθελκυστεί το 2025.

Το 2009, το Ναυτικό της Βραζιλίας επέλεξε τη Naval Group για το «Programa de desenvolvimento de Submarinos», το πρόγραμμα ProSub. Η Βραζιλία αποφάσισε να ενισχύσει την υποβρύχια της δύναμη με τέσσερα νέα συμβατικά υποβρύχια (SSK) και την ανάπτυξη ενός εγχώριου πυρηνικού υποβρυχίου (SSN). Naval Group συνέβαλε σε αυτό το πρόγραμμα μεταφέροντας τεχνολογία, παρέχοντας το αρχείο σχεδιασμού υποβρυχίων, τον εξοπλισμό που απαρτίζει τα υποβρύχια και τεχνική βοήθεια στο βραζιλιάνικο ναυπηγείο.

Η Naval Group υποστηρίζει επίσης το Ναυτικό της Βραζιλίας στον σχεδιασμό του πρώτου βραζιλιάνικου πυρηνοκίνητου υποβρυχίου και θα παρέχει υποστήριξη σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των υποβρυχίων.

Το Scorpene είναι εξοπλισμένο με το σύστημα μάχης τελευταίας γενιάς, SUBTICS, ενώ όλα τα βραζιλιάνικα υποβρύχια θα είναι εξοπλισμένα με τη νέας γενιάς βαριά τορπίλη F21 της Naval Group, για την οποία η Βραζιλία είναι ο πρώτος διεθνής πελάτης.

Με πληροφορίες από: Reuters, Naval News / Φωτογραφίες Reuters