Tor-M2K: Ρωσικά πυραυλικά συστήματα αεράμυνας μπαίνουν σε υπηρεσία με τον στρατό της Λευκορωσίας [vid]

Τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα αεράμυνας Tor-M2K τίθενται σε υπηρεσία με μονάδες του λευκορωσικού στρατού, όπως μεταδίδει το λευκορωσικό πρακτορείο BelTA, επικαλούμενο ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας.

«Ο σταδιακός επανεξοπλισμός των μονάδων του λευκορωσικού στρατού με νέα είδη στρατιωτικού υλικού βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη Ρωσία», αναφέρει η ανακοίνωση. Η νέα μονάδα των πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας Tor-M2K έφτασε στη Λευκορωσία στις 23 Δεκεμβρίου, ενώ είχε προηγηθεί μακροχρόνια επανεκπαίδευση του προσωπικού.

Το υπουργείο Άμυνας σημείωσε ότι θα παραληφθεί κι άλλος εξοπλισμός από τη Ρωσία για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της Λευκορωσίας.

Τα πρώτα συστήματα αεράμυνας Tor-M2K παραδόθηκαν στη Λευκορωσία τον Δεκέμβριο του 2011. Διαθέτει συνολικά 6 συστήματα, τα οποία έχουν μοιραστεί σε δύο μονάδες του λευκορωσικού στρατού, εκ των οποίων η μία έχει αναλάβει την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού Astravec, που βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της χώρας με τη Λιθουανία.

Ρωσικά S-400 και τεθωρακισμένα στη Λευκορωσία

Σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα τεράστιο σιδηροδρομικό κλιμάκιο μεταφέρει βαρύ ρωσικό εξοπλισμό και τεθωρακισμένα άρματα μάχης T-90M Proryv και T-72B3 στο έδαφος της Λευκορωσίας.

Λευκορώσοι ειδικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο εξοπλισμός προορίζεται για χρήση από τα ρωσικά στρατεύματα που σταθμεύουν στο πεδίο εκπαίδευσης Abuz-Liasnouskiy στην περιοχή της Βρέστης.

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 19 Δεκεμβρίου 2022, όπου ανακοίνωσε ότι τα συστήματα αεράμυνας S-400 και οι πύραυλοι Iskander που έλαβε η χώρα από τη Ρωσία έχουν τεθεί «σε υπηρεσία μάχης».

«Σήμερα, βάλαμε σε μάχιμη υπηρεσία το σύστημα S-400, το οποίο παραδώσατε στη Λευκορωσία, και, το πιο σημαντικό, το σύστημα Iskander, το οποίο επίσης, αφού το υποσχεθήκατε πριν από έξι μήνες, μας παραδώσατε», είπε ο Λουκασένκο.

Με πληροφορίες από: BelTA / Defense News