Τορπίλες Πολεμικού Ναυτικού: Η Covid-19 αυξάνει τη τιμή και καθυστερεί την αγορά τους

Του Κώστα Αλατζά

Η άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών εξαιτίας της πανδημίας του κορονοιού επηρεάζει και τις καινούριες τορπίλες που πρόκειται να αγοράσει το Πολεμικό Ναυτικό. Όπως πληροφορείται το OnAlert, η άνοδος στην τιμή του αργύρου επιφέρει αύξηση της τάξεως του 20% στο κόστος του προγράμματος προμήθειας των τορπιλών αλλά και καθυστέρηση στην υλοποίησή του. 

Τον περασμένο Οκτώβριο το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλειας (ΚΥΣΕΑ) αποφάσισε την προμήθεια νέων τορπιλών για τα υποβρύχια του ΠΝ. Την απόφαση της κυβέρνσης για την προμήθεια σύγχρονων τορπιλών είχε γνωστοποιήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υποβρύχιο «Κατσώνης», ανήμερα της εθνικής επετείου  της 28ης Οκτωβρίου.

Όπως αποφασίστηκε η προμήθεια συνολικά 32 τορπίλων βαρέως τύπου, αξίας 115 εκ.ευρώ, θα γινόταν με απευθείας ανάθεση στην γερμανική εταιρία Atlas Electronic η οποία έχει προμηθεύσει τα προηγούμενα χρόνια τορπίλες και συσωρευτές το Πολεμικό Ναυτικό. Η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με τη γερμανική εταιρία και σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες η υπογραφή της σύμβασης θα γινόταν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 προκειμένου το Πολεμικό Ναυτικό να αρχίζει το καλοκαίρι να παραλαμβάνει τις νέες τορπίλες DM2A4.

Όμως, η άνοδος στη τιμή του άργυρου που χρησιμοποιείται στους συσωρευτές (μπαταρίες) των τορπίλων, οδήγησε τους εκπροσώπους της γερμανικής εταιρίας να ζητήσουν επικαιροποίηση των τιμών από τη στιγμή που εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Απρίλιο η τίμη του άργυρου κυμαινόταν στα τέλη Μαρτίου ήταν στα 654 ευρώ το κιλό και σήμερα έχει ξεπεράσει τα 744 ευρώ. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Atlas Electronic, επικαλούμενη την άνοδο των τιμών στις πρώτες ύλες, υπολογίζει πλέον το συνολικό ύψος της προμήθειας σε περισσότερα από 135 εκ. ευρώ.

Η ΓΔΑΕΕ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη γερμανική πλευρά ώστε να καταλήξουν στην τελική τιμή και να υπογραφεί εν τέλει η σύμβαση. Παραμένει άγνωστο πότε θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις της ΓΔΑΕΕ και της Atlas Electronic.

Σημειώνεται ότι η καθυστέρηση στην αγορά των νέων τορπιλών δεν αφήνει σε καμία περίπτωση άοπλα τα υποβρύχια Type 214 που απέδειξαν εμπράκτως τις επιχειρησιακές δυνατότητες τους στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση με το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis.