TOS-1: Εικόνες αποκάλυψης από επίθεση με ρωσικές θερμοβαρικές ρουκέτες εναντίον Ουκρανών [vids]

Νλεα τρομακτικά πλάνα έχουν δημοσιευτεί τις τελευταίες ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία εμφανίζονται ρωσικά συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων τύπου TOS-1 και μάλιστα έκδοσης «TOS-1A γνωστά και ως Solntsepek», τα οποία χρησιμοποιούν θερμοβαρικά βλήματα εναντίον θέσεων των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή του Ντονέτσκ. στο πλαίσιο των σκληρών συγκρούσεων που σημειώνονται στο θέατρο επιχειρήσεων του Ντονμπάς.

Στα πλάνα φαίνονται ξεκάθαρα τα τεράστια κρουστικά κύματα που προκαλούν οι θερμοβαρικοί πύραυλοι, με πολλαπλές εκρήξεις να σημειώντοναι ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια της επίθεσης, τα οποία παράγουν το λεγόμενο «σύννεφο συμπύκνωσης». Τα πλάνα αυτά δημοσιεύτηκαν τόσο από ανεξάρτητους αναλυτές, όσο και από το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας αλλά και του αρχηγού της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας με τη Ρωσία.

Το σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών τύπου TOS-1A είναι μια παραλλαγή του TOS-1 που χρονολογείται από τα τέλη του Ψυχρού Πολέμου και τέθηκε σε λειτουργία το 2001 και χ ρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον ρωσικό Στρατό στην Τσετσενία. Διαθέτει αφενός βελτιωμένη εμβέλεια και αφετέρου αναβαθμισμένο σύστημα ελέγχου πυρός, ενσωματωμένο στην κύρια κατασκευή ενός άρματος μάχης τύπου T-72 και προσφέρει ισχυρή δύναμη πυρός προς υποστήριξη πεζικού και τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης. Τέλος, είναι εξοπλισμένο με ένα περιστρεφόμενο σύστημα εκτόξευσης ικανό να χωρέσει έως και 24 μη κατευθυνόμενους θερμοβαρικούς πυραύλους, οι οποίοι μπορούν να εκτοξευθούν μέσα σε έξι έως 12 δευτερόλεπτα.