Τουρκία: «Αντίστροφη μέτρηση» για τις πρώτες πτήσεις του UAV ANKA-3 και του μαχητικού KAAN

Η Τουρκία προετοιμάζεται για τις παρθενικές πτήσεις του μη επανδρωμένου αεροσκάφους ANKA-3 και του εθνικού μαχητικού αεροσκάφους KAAN.

Όπως ανακοίνωσε η κατασκευάστρια εταιρεία ΤΑΙ (Turkish Aerospace Industries), και τα δύο αεροσκάφη θα πετάξουν για πρώτη φορά μέσα στον Δεκέμβρη. Συγκεκριμένα, το KAAN θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση στις 27 Δεκεμβρίου.

Μέσα στον Δεκέμβρη, ANKA και KAAN θα περάσουν όλες τις απαραίτητες δοκιμές, όπως οι δοκιμές τροχοδρόμησης και συστημάτων. Η πρώτη πτήση των πρωτοτύπων θα γίνει χωρίς βαφή, για να είναι πιο εύκολος ο εντοπισμός τυχόν προβλημάτων και για να είναι πιο εύκολη η διόρθωσή τους.

Σύμφωνα με την TAI, το ANKA-3 πρόκειται να προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία. «Τα stealth χαρακτηριστικά του, σε συνδυασμό με την υψηλή ταχύτητα και τις εκτεταμένες δυνατότητες ωφέλιμου φορτίου, το τοποθετεί ως ένα τρομερό πλεονέκτημα στον σύγχρονο πόλεμο», υποστηρίζει.

Όσον αφορά το εγχώρια κατασκευασμένο μαχητικό KAAN, δεν διαθέτει ακόμα κινητήρα, καθώς η Τουρκία δεν έχει αναπτύξει ακόμα δικό της εγχώριο, ο οποίος θα μπορεί να ενσωματωθεί στο μαχητικό. Βρίσκεται σε συζητήσεις με βρετανικές, κυρίως, εταιρείες, οι οποίες θα προμηθεύσουν τους κινητήρες για τα τουρκικά μαχητικά.

Ο ίδιος ο Ερντογάν, σε πρόσφατες δηλώσεις του, παραδέχθηκε ότι το μόνο εμπόδιο που αντιμετωπίζει το τουρκικό μαχητικό είναι η έλλειψη κινητήρα. «Η ανάπτυξη εγχώριου κινητήρα θα διαρκέσει τουλάχιστον 5 χρόνια. Μέχρι τότε, δυστυχώς, θα πρέπει να εισάγουμε ξένους κινητήρες», είχε δηλώσει.