Τουρκία: «Χρυσές δουλειές» για την αμυντική βιομηχανία- Αυξήθηκαν κατά 25% οι εξαγωγές εξοπλισμών

Οι εξαγωγές αμυντικών εξοπλισμών από την Τουρκία ανήλθαν σε 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, περίπου 25% παραπάνω από το προηγούμενο έτος.

Η Επιτροπή Εξαγωγών στην Τουρκία δημοσίευσε τα νέα αυτά στοιχεία στην ετήσια εκθεσή της. Ωστόσο, δεν διευκρινίζει αν όλα αυτά τα έσοδα είναι από νέες παραγγελίες ή και από συμβάσεις που υπογράφηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Κατά συνέπεια, δεν είναι σαφές πόσο από τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια προέρχονται από νέα συμβόλαια που υπογράφηκαν το 2023.

Ο Haluk Gorgun, ο οποίος ηγείται της προεδρίας των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας δήλωσε στο Twitter ότι η συνολική αξία των συμβάσεων που υπέγραψαν οι τουρκικές αμυντικές εταιρείες το 2023 έφτασε τα 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι 10 κορυφαίοι Τούρκοι εξαγωγείς συνεισέφεραν σχεδόν στο 80% των εσόδων από τις εξαγωγές, σύμφωνα με τον Gorgun. Αυτές είναι οι κορυφαίες εταιρείες ανάλογα με τις πωλήσεις στο εξωτερικό:

Baykar (drones): 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια
Turkish Aerospace Industries (αεροδιαστημικά συστήματα): 864 εκατομμύρια δολάρια
Μηχανήματα και Χημική Βιομηχανία (πυρομαχικά, εκρηκτικά και όπλα): 439 εκατομμύρια δολάρια
Tusas Engine Industries (αεροδιαστημικοί κινητήρες): 337 εκατομμύρια δολάρια
BMC (στρατιωτικά οχήματα): 255 εκατομμύρια δολάρια
Roketsan (βλήματα): 161 εκατομμύρια δολάρια
Ram Dis Ticaret (στρατιωτικά οχήματα): 160 εκατομμύρια δολάρια
Pratt & Whitney’s Turkish Technik (υπηρεσίες επισκευής): 111 εκατομμύρια δολάρια
Aselsan (ηλεκτρονικά συστήματα): 108 εκατομμύρια δολάρια
Samsun Yurt Savunma (αεροδιαστημική και πυροβόλα όπλα): 104 εκατομμύρια δολάρια

Μία από τις κύριες εξαγωγές της Roketsan είναι τα πυρομαχικά τύπου MAM, που χρησιμοποιούνται από μη επανδρωμένες πλατφόρμες της Baykar και της TAI. Η Samsun Yurt Savunma είναι η μητρική εταιρεία της Canik Firearms, ενός κατασκευαστή πυροβόλων όπλων στην Τουρκία.

Η Ram Dis Ticaret ενεργεί ως εξαγωγική εταιρεία για τον τοπικό βιομηχανικό όμιλο Koc Holding, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας κατασκευής στρατιωτικών οχημάτων Otokar.

Πηγή: Defense News / Φωτογραφία αρχείου Reuters