Τουρκία: Επιτυχής η πρώτη δοκιμή του MALE UAV Anka B

Επιτυχώς διεξήχθη η πρώτη πτητική δοκιμή του τουρκικού UAV Anka Block B, σύμφωνα με ανακοίνωση της κατασκευάστριας εταιρείας ΤΑΙ. Εκτελέστηκαν δοκιμαστικές προσγειώσεις και απογειώσεις και μετρήθηκε η ακτίνα δράσης του αεροχήματος.

Το Αnka B είναι ένα Μέσου Ύψους πτήσης, Μακράς Ακτίνας δράσης UAV. Θα αποτελεί, δε, την κύρια έκδοση παραγωγής του αεροχήματος, που θα τεθεί σε παραγωγή. Ο Τουρκικός στρατός έχει παραγγείλει, από τον Οκτώβριο του 2013, 10 UAV του τύπου. Το Anka B μπορεί να μεταφέρει  οπλικό φορτίο, αντίθετα με το Α. Επίσης διαθέτει νέο, υψηλής ευκρίνειας, ηλεκτρο-οπτικό καταδείκτη υπερύθρων, καταδείκτη και αποστασιόμετρο λέιζερ, ραντάρ συνθετικών απαρτίων της Alesan/MilSOFT, δυνατότητα δορυφορικής επικοινωνίας και κρυπτογραφικό σύστημα δεδομένων και υπολογιστή ελέγχου πτήσης.

Η Τουρκία είχε ανακοινώσει, το 2012, πως θα προχωρήσει στην εξέλιξη του μαχητικού UAV (UCAV) Anka B. To υπόδειγμα Α δεν φέρει οπλισμό. Το Anka A πέταξε για πρώτη φορά το 2010. Ωστόσο υπήρξαν προβλήματα στη φάση της εξέλιξης. Οι πρώτες πτητικές δοκιμές του Α ήταν ανεπιτυχείς, με το πρωτότυπο να συντρίβεται στο έδαφος. Φαίνεται πάντως πως τα προβλήματα, τουλάχιστον όσον αφορά την ικανότητα πτήσης του αεροχήματος, ξεπεράστηκαν.

Τα 10 Anka B που έχει παραγγείλει ο Τουρκικός στρατός αναμένεται να έχουν παραδοθεί μέχρι το 2018. Με την παράδοση του Anka B η Τουρκία θα καταστεί η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που θα διαθέτει MALE (Medium Altitude Long Endurance) UAV σε υπηρεσία. Το αερόχημα μπορεί να διατεθεί και για εξαγωγές, ειδικά στη Μέση Ανατολή, καθώς οι ΗΠΑ, είναι απίθανο να πουλήσουν MALE UAV.

Πηγή: Jane’s
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert