Αζερμπαϊτζάν: Η Άγκυρα κρατάει «τα κλειδιά» για το μέλλον της Πολεμικής του Αεροπορίας

Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν αναπτύξει ισχυρότατους «αδελφικούς» δεσμούς και στρατηγική συνεργασία τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα τη συμμαχία τους στην σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020, με σημείο αναφοράς τα εξοπλιστικά προγράμματα και τις προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού και οπλικών συστημάτων.

Η επικράτηση των στρατιωτικών δυνάμεων των Αζέρων με την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τουρκικής κατασκευής τύπου TB2 Bayaraktar επισφράγισε την σύγκλιση οικονομικών, πολιτικών και στρατηγικών συμφερόντων στην περιοχή του Καυκάσου, κάτι που η Άγκυρα και το Μπακού θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, με την επένδυση στις αεροπορικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.

Αυτό αναφέρει ο αναλυτής Paul Iddon σε πρόσφατο άρθρο του στο Forbes, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι Αζέροι ψάχνουν τρόπους για να αναβαθμίσουν και να ενισχύσουν τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής τους Αεροπορίας, ο οποίος ουσιαστικά αποτελείται από μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29 και Su-25. Στο πλαίσιο αυτό, το Μπακού θα μπορούσε να επιδιώξει την προμήθεια τουρκικών αεροσκαφών τύπου Hürkuş και στις δύο εκδόσεις τους.

Αυτός ο ισχυρισμός βασίζεται εν πολλοίς στη δήλωση που είχε κάνει τον περασμένο Δεκέμβριο ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB), σχετικά με το ενδιαφέρον που είχε εκφράσει το Αζερμπαϊτζάν για τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. Ωστόσο, η Τουρκία έχει βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν να αναβαθμίσει τα Su-25 ώστε να εξοπλίζονται με τον τουρκικό πύραυλο cruise SOM, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να προχωρήσει ενδεχόμενη προμήθεια των νέων αεροσκαφών τύπου Hürjet, όταν ξεκινήσει η γραμμή μαζικής παραγωγής τους.

Συνεπώς, είναι αρκετά βάσιμες οι εκτιμήσεις που θέλουν την Τουρκία ως «παίκτη – κλειδί» στην προσπάθεια αναβάθμισης και ενίσχυσης των αεροπορικών δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, με την πώληση νέων μαχητικών και εκπαιδευτικών αεροσκαφών.

Με πληροφορίες από: Ahval