Τουρκία: Παρέδωσε την κορβέτα PNS Babur στο Πακιστάν και καθέλκυσε δύο OPV «με δυνατότητες κορβέτας» [vids, pics]

Η Τουρκία δείχνει με έμπρακτο τρόπο την πρόοδο που σημειώνει σε εξοπλιστικά προγράμματα όχι μόνο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, αλλά και συμμαχικών κρατών – εταίρων, όπως το Πακιστάν, καθώς στις 23 Σεπτεμβρίου διεξήχθη στα ναυπηγεία της Κωνσταντινούπολης αφενός η τελετή παράδοσης της κορβέτας PNS Babur κλάσης «ADA» στο πακιστανικό Πολεμικό Ναυτικό και αφετέρου η καθέλκυση των δύο περιπολικών ανοικτής θαλάσσης TCG Akhisar και TCG Koçhisar κλάσης Hisar.

Στην τελετή έδωσαν το «παρών» ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και ο Πακιστανός ομόλογός του, καθώς επίσης εκπρόσωποι του τουρκικού και πακιστανικού Πολεμικού Ναυτικού αλλά και στελέχη των αμυντικών εταιρειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανάπτυξης των πακιστανικών κορβετών κλάσης ADA, το οποίο προβλέπει βάσει συμφωνίας την παράδοση συνολικά 4 μονάδων επιφανείας μέχρι το 2025, εκ των οποίων τα δύο πρώτα πλοία θα ναυπηγηθούν στην Τουρκία και τα άλλα δύο στο Πακιστάν.

Οι νέες κορβέτες

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά των κορβετών κλάσης ADA, διαθέτουν σύστημα πρόωσης CODAG που περιλαμβάνει 1 αεριοστρόβιλο και 2 κινητήρες ντίζελ, που μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων και μέγιστη εμβέλεια πλεύσης 3.500 ναυτικά μίλια με 15 κόμβους. Έχουν πλήρωμα τουλάχιστον 93 ατόμων, μήκος 99,5 μέτρα και εκτόπισμα 2.926 τόνων. Ως προς την διαμόρφωση των πακιστανικών κορβετών, δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές πληροφορίες, ωστόσο έχουν υπάρξει αναφορές που έκαναν λόγο για:

Τα OPV κλάσης Hisar

Από την άλλη, η καθέλκυση των δύο περιπολικών ανοικτής θαλάσσης κλάσης Hisar αποδεικνύει ότι η Τουρκία επενδύει στην ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας με μονάδες επιφανείας που έχουν όλα «τα προσόντα» για να προβάλλουν ισχύ λόγω των οπλικών συστημάτων και του εξοπλισμού που φέρουν, με αποτέλεσμα ο τουρκικός Τύπος να αναφέρει ότι ουσιαστικά έχουν δυνατότητες κορβέτας.

Συγκεκριμένα τα δύο αυτά OPV μεταξύ άλλων θα έχουν:

Πέρα από τον οπλισμό, τα νέα περιπολικά ανοικτής θαλάσσης που κατασκευάζει η Τουρκία έχουν μήκος 99,5 μέτρα, πλήρες εκτόπισμα 2.300 τόνων, πλατφόρμα προσγείωσης και υπόστεγο για να φιλοξενήσουν ελικόπτερα τύπου SH-70 Seahawk και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) στο μέλλον. Επίσης, μπορούν να αναπτύξουν μέγιστη ταχύτητα 24 κόμβων και μέγιστη εμβέλεια πλεύσης 4.500 ναυτικά μίλια με 12 κόμβους.