Τουρκία: Συνομιλίες της Άγκυρας με το Ηνωμένο Βασίλειο για την αγορά Eurofighter

Η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter, δήλωσε πηγή του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ πρόκειται να έχει σήμερα συνομιλίες για το θέμα αυτό με τον Βρετανό ομόλογό του Γκραντ Σαπς, δήλωσε η ίδια πηγή κατά την εβδομαδιαία τακτική ενημέρωση των αμυντικών συντακτών.

Η Τουρκία θέλει να αγοράσει την τελευταία και πιο προηγμένη έκδοση των συγκεκριμένων αεροσκαφών, προσέθεσε, διευκρινίζοντας ότι επιθυμία της Άγκυρας είναι να αποκτήσει συνολικά 40 νέα μαχητικά Eurofighter, 20 στην πρώτη φάση και 20 στην επόμενη.

Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης ότι συνεχίζεται η διαδικασία για την προμήθεια των F16 από τις ΗΠΑ. «Ενώ η διαδικασία προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F16 συνεχίζεται, το μόνο αεροσκάφος στο οποίο εστιάζουμε την προσοχή μας είναι το Eurofighter».

Υπενθυμίζουμε πως χθες Τετάρτη, 22.11.2023, το OnAlert.gr βάσει δημοσιεύματος της φιλοερντογανικής τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak, ανέφερε πως η Τουρκία θέλει και Eurofighter Typhoon Tranche 4 και F-16 Block 70.

Γράψαμε συγκεκριμένα στο OnAlert.gr: «… Τουρκικές πηγές πληροφόρησης αναφέρουν ότι η Άγκυρα ενδιαφερόταν αρχικά να αγοράσει 20 μαχητικά αεροσκάφη και στη συνέχεια αύξησε τον αριθμό σε συνολικά 40 Eurofighter Typhoon, στην πιο πρόσφατη και πιο προηγμένη διαμόρφωσή τους, γνωστή και ως «Tranche 4», τα οποία θα ενισχύσουν τις ισπανικές και γερμανικές αεροπορικές δυνάμεις. Συνεπώς, η Τουρκία θέλει και F-16 Block 70 και Eurofighter Typhoon Tranche 4».

Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΠΕ / Γ. Μανδαλίδη