Τουρκία: Το νέο TB3 και το drone-μαχητικό θα επιχειρούν από το TCG Anadolu [pics]

Η τουρκική αμυντική εταιρεία Baykar, γνωστή για την κατασκευή και ανάπτυξη του drone τύπου TB2 Bayraktar, που «πρωταγωνίστησε» στις συγκρούσεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ και της Λιβύης, θα προχωρήσει στην δοκιμή δύο νέων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία θα επιχειρούν από πλατφόρμες και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας και ένας εκ των δύο ιδρυτών της, ο Haluk Bayraktar, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters την περασμένη Τετάρτη, ότι το νέο Unmmaned Aerial Vehicle – UAV, θα είναι σε θέση να απογειώνεται από το ελικοπτεροφόρο TCG Anadolu, που επιθυμεί να αποκτήσει σύντομα ο τουρκικός στόλος.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι: «Καθώς όλοι μιλούν για το πώς η τεχνολογία των drone αλλάζει τα δόγματα επιχειρήσεων… ένας από τους επόμενους στόχους μας είναι το drone TB3, ικανό να απογειωθεί και να προσγειωθεί στο TCG Anadolu», ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας όσα λένε ειδικοί και αμυντικοί αναλυτές στην Ελλάδα, σχετικά με την χρήση και την επιχειρησιακή λειτουργία του τουρκικού ελικοπτεροφόρου.

Drone τύπου TB2 Bayraktar

Η αξιοποίηση του TCG Anadolu

Αφού η Τουρκία δεν διαθέτει αεροσκάφη με ικανότητες σύντομης απογείωσης και κάθετης προσγείωσης (SVTOL), το TB3, μαζί με ελικόπτερα, θα μπορεί να επιχειρεί από το TCG Anadolu, χάρη στα κεκλιμένα πτερύγια του, με τον Haluk Bayraktar να τονίζει ότι η πρώτη δοκιμαστική πτήση του νέου μη επανδρωμένου οχήματος αναμένεται εντός του 2022.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος CEO αναφέρθηκε και στο αναπτυξιακό πρόγραμμα αεριωθούμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους που έχει αναλάβει η εταιρεία του, το οποίο αποκαλύφθηκε στα μέσα του καλοκαιριού του 2021 και ονομάζεται «Muharip İnsansız Uçak Sistemi – MİUS». Όπως είχε αναφέρει το OnAlert, το νέο μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος θα είναι ικανό να επιχειρεί σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, ενώ θα έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 5,5 τόνους, με ωφέλιμο φορτίο 1,5 τόνο.

Drone τύπου TB2 Bayraktar

Επίσης, θα διαθέτει χαρακτηριστικά stealth,  θα είναι σε θέση να επιχειρεί σε συνδυασμό με συμβατικά αεροσκάφη, θα φέρει πυραύλους αέρος – αέρος, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ικανότητά του να εκτελεί ελιγμούς, προκειμένου να διεισδύει σε περιοχές που προστατεύονται από την εχθρικής αεράμυνα. Αυτό προγραμματίζεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση το 2023.

Με πληροφορίες και φωτογραφία από: Reuters