Τουρκία: Ξεκινά τη μαζική παραγωγή μη επανδρωμένων οχημάτων εδάφους (UGV)

Η Τουρκία ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή μη επανδρωμένων οχημάτων εδάφους (Unmanned Ground Vehicles) τα οποία θα διαφοροποιούνται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το βάρος τους, σε ελαφρά, μεσαία και βαριά UGV, ενώ την περασμένη Τρίτη υπεγράφησαν αρκετές σχετικές συμφωνίες στις εγκαταστάσεις της τουρκικής κατασκευάστριας εταιρείας FNSS στην Άγκυρα.

Ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) σε ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter δήλωσε ότι: «Έρχονται τουρκικά μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους» και στη συνέχεια πρόσθεσε πως: «Με την επιτυχία μας στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), είναι προφανές, ότι είναι απαραίτητο [να αναπτυχθεί] ένα παρόμοιο σύστημα για χερσαία, θαλάσσια, ακόμη και υποβρύχια οχήματα, [ενώ μπορούμε να κινηθούμε] στην κατεύθυνση των μη επανδρωμένων οχημάτων πολλαπλών ρόλων και [να εργαστούμε αμέσως] με ρομποτικά συστήματα».

Το «επιχειρησιακό δόγμα» των τουρκικών UGV ;

Έπειτα, ο Ντεμίρ υπογράμμισε πως: «Η κάλυψη πολλαπλών επιχειρησιακών αναγκών θα είναι δυνατή μόνο με την ενοποίηση και τη διαλειτουργικότητα τέτοιων συστημάτων. Εάν η Τουρκία δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις του αύριο, κάποια στοιχεία στο [επιχειρησιακό] πεδίο του αύριο θα μπορούσαν να αιφνιδιάσουν τη χώρα μας».

Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος των Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας τόνισε ότι η Τουρκία στοχεύει «να εντάξει ορισμένα συστήματα, τέτοιου είδους, στο πεδίο επιχειρήσεων που θα εκπλήξουν τους αντιπάλους της, καθώς στόχος είναι να υπάρχει μια δομή που βλέπει χωρίς να φαίνεται, αισθάνεται χωρίς να γίνεται αισθητή και χτυπά [τον εχθρό] χωρίς να δέχεται πλήγματα [από αυτόν]».

Κατά τη διάρκεια της τελετής, η SSB και η Havelsan υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη ενός UGV βαριάς κατηγορίας και υπογράφηκε επίσης η «Δήλωση Πρόθεσης για Μαζική Παραγωγή UGV μεσαίας κατηγορίας» μεταξύ των Aselsan, Best Group, Elektroland και Havelsan.

Με πληροφορίες από: Defense World