Τροπολογία για την διάσωση της αμυντικής βιομηχανίας κατέθεσαν βουλευτές

19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τροπολογία για την διάσωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας τονίζονται τα εξής :

«1. Οι εταιρείες «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία» (ΕΑΣ ΑΒΕΕ) και «Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων» (ΕΛΒΟ ΑΒΕ), καθώς και οι θυγατρικές τους, διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην εξασφάλιση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Η διατήρησή τους υπό δημόσιο έλεγχο εγγυάται την εφοδιαστική επάρκεια Στρατού – Ναυτικού – Αεροπορίας, εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι παραπάνω εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, εξαιτίας γραφειοκρατικών παλινωδιών (πχ καθυστέρηση επιβολής ποινικών ρητρών) και άλλων αιτίων που μπορούν να αντιμετωπιστούν, πίσω από τα οποία επιχειρεί να κρύψει η Κυβέρνηση το γεγονός ότι οι απαιτήσεις των δανειστών οδηγούν στην εξαφάνιση κάθε εγχώριας αμυντικής παραγωγικής ικανότητας. Όμως, διαθέτουν σύγχρονες εγκαταστάσεις, υψηλή τεχνογνωσία και ικανό προσωπικό, που τις καθιστούν βιώσιμες και επιτρέπουν την παραγωγική τους ανασυγκρότηση.

2. Με την προτεινόμενη τροπολογία καταρχάς απαγορεύεται η εφαρμογή στις παραπάνω εταιρείες των νομοθετικών διατάξεων, στις οποίες στηρίχτηκε το «μαύρο» στην ΕΡΤ και κατ΄επέκταση και η βίαιη επέμβαση στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής τα ξημερώματα της 7ης Νοεμβρίου 2013. Περαιτέρω, ως προσωρινό μέτρο παρέχεται η δυνατότητα κατά παρέκκλιση εξόφλησης των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου με την ταυτόχρονη θεσμοθέτηση δικλείδων, που εξασφαλίζουν την κατά προτεραιότητα εξόφληση των εδώ και πολλούς μήνες απλήρωτων εργαζόμενων.»

Με την προτεινόμενη τροπολογία καταρχάς απαγορεύεται η εφαρμογή στις παραπάνω εταιρείες των νομοθετικών διατάξεων, στις οποίες στηρίχτηκε το «μαύρο» στην ΕΡΤ

Η τροπολογία κατατέθηκε ενόψει της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε.»» και θα συζητηθεί στην συνεδρίαση της Τετάρτης 13 Νοεμβρίου 2013.

Διαβάστε ακόμη:

«Ευθανασία» στην ελληνική αμυντική βιομηχανία με την Τουρκία να «απογειώνεται»

Γιατί οι Ευρωπαίοι θελουν να κλείσουν την ελληνική αμυντική βιομηχανία