Ο Τσίπρας στα ΕΑΣ: «η τρόϊκα εσωτερικού εκτελεί την αμυντική βιομηχανία»

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα συνάντηση με σωματεία εργαζομένων των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, όπου ενημερώθηκε για την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ελληνική αμυντική βιομηχανία, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι διοικήσεις όλων των σωματείων εργαζομένων των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Στρατούλης, Αλέξης Μητρόπουλος και Βασίλης Χατζηλάμπρου, καθώς και εκπρόσωποι του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής και ‘Αμυνας του κόμματος.

Κατά τη συνάντηση ο Α. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα έχει στο ακέραιο την ευθύνη αν χρεωθεί ο ελληνικός λαός 1,2 δισ. ευρώ, όσο είναι το πρόστιμο, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να επιβάλει στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Έχει την ευθύνη γιατί δεν τόλμησε ούτε να ψελλίσει την ύπαρξη του άρθρου 346 της συνθήκης της Λισσαβόνας και να δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η λειτουργία των ΕΑΣ αποτελεί ζήτημα δημοσίου συμφέροντος και εθνικής ασφάλειας, που υπηρετεί τις αμυντικές ανάγκες της χώρας».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι «η στάση αυτή πιστοποιεί την πολιτική επιλογή της τρόικας εσωτερικού, όχι απλώς να συνεχίσει την πορεία απαξίωσης των ΕΑΣ, αλλά να τα πυροβολήσει τελικά εν ψυχρώ».

Επίσης, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θεωρεί ότι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα πρέπει να αποδεσμευτούν από την όποια προοπτική ένταξης στο ΤΑΙΠΕΔ.

«Εκείνο που απαιτείται είναι ένας ενιαίος δημόσιος φορέας αμυντικής βιομηχανίας, με ανασυγκρότηση των εργοστασίων του, στην προοπτική ενίσχυσης της απασχόλησης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας» είπε χαρακτηρστικά.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «είναι απαράδεκτο τέτοιες μέρες να αγωνιούν οι εργαζόμενοι για τα δεδουλευμένα τους, όταν έχουν συμπληρώσει τέσσερις μήνες απλήρωτοι και να μην εξασφαλίζεται η ομαλή χρηματοδότηση της εταιρείας». 

Και με Βενιζέλο-Κουβέλη



Με αντιπροσωπείες εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) συναντήθηκαν οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ,χθες και σήμερα, αντίστοιχα. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κ Φώτης Κουβέλης, συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπείες των σωματείων των εργαζομένων των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ΑΒΕΕ (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) από όλη την Ελλάδα. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων υπογράμμισαν ότι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία παραγωγής όλων των οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών, επισημαίνοντας τη σημασία τους στην άμυνα και την ασφάλεια της χώρας. Να ανοίξουν οι γραμμές παραγωγής Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ από την πλευρά του τόνισε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι η μοναδική αμυντική βιομηχανία της χώρας, σημειώνοντας ότι πρέπει να στηριχθεί οικονομικά και διοικητικά, αλλά και να επαναδραστηριοποιηθούν οι παραγωγικές διαδικασίες. Πρόσθεσε ότι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα είναι μια εταιρία εθνικού σκοπού και συμφέροντος, συνδεδεμένη με την εθνική άμυνα και την ασφάλεια της χώρας και βρίσκει απόλυτο έρεισμα στο άρθρο 346 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, με συνέπεια να είναι δεκτικά κρατικής ενίσχυσης.  

Ο Φ. Κουβέλης επικαλέστηκε επίσης τις σημαντικές παραγωγικές και εξαγωγικές δραστηριότητες της εταιρείας, προκειμένου να τονίσει την ανάγκη στήριξης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. «Κάθε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων τροφοδοτεί τα προβλήματά τους», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Με τον κ. Βενιζέλο Χθές εξάλλου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε, παρουσία και του Γραμματέα του Τομέα Συνδικαλιστικού  Δ. Λιτζέρη,  με αντιπροσωπεία των εκπροσώπων των εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.  Κατά τη συνάντηση η αντιπροσωπεία των εργαζομένων ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΕΑΣ, με κυριότερα τη χρηματοδότηση, την καταβολή των δεδουλευμένων και το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις κρατικές ενισχύσεις. Τις επόμενες ημέρες συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με αντιπροσωπεία των εργαζομένων των ΕΑΣ προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις στα προβλήματα.