Tsirkon: «Η Ρωσία κατασκεύασε πρωτότυπο σύστημα εκτόξευσης υπερηχητικών πυραύλων cruise»

Σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων TASS, ολοκληρώθηκε η κατασκευή ενός πρωτότυπου συστήματος εκτόξευσης των υπερηχητικών πυραύλων τύπου Tsirkon, προκειμένου να αναπτύσσεται για την παράκτια άμυνα περιοχών, ακριβώς όπως το υφιστάμενο σύστημα Bastion που ήδη βρίσκεται σε επιχειρησιακή λειτουργία στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Όπως αναφέρουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για έναν κινητό (πιθανώς τροχοφόρο όχημα) σύστημα μεταφοράς για την εκτόξευση δύο υπερηχητικών βλημάτων cruise τύπου Tsirkon. Υπενθυμίζεται ότι πηγές πληροφόρησης της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας και του Υπουργείου Άμυνας της χώρας είχαν αναφέρει πρόσφατα ότι ένα προηγμένο πυραυλικό σύστημα παράκτιας άμυνας βρίσκεται υπό ανάπτυξη και αναμένεται να ενταχθεί στο οπλοστάσιο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στα τέλη του 2022 και θα είναι ικανό να χτυπά θαλάσσιους και χερσαίους στόχους.

Κοντά σε επιχειρησιακή λειτουργία οι υπερηχητικοί πύραυλοι

«Η παράδοση αυτών των (πυραύλων) στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα ξεκινήσει μέσα τους επόμενους μήνες. Η φρεγάτα Admiral Gorshkov θα είναι η πρώτη που θα τεθεί σε κατάσταση μάχης με αυτά τα τρομερά όπλα. Το βασικό εδώ είναι η ικανότητα του ρωσικού ναυτικού… Είναι σε θέση να απαντήσει με αστραπιαία ταχύτητα σε όλους όσοι αποφασίζουν να παραβιάσουν την κυριαρχία και την ελευθερία μας» είχε δηλώσει ο Πρόεδρος Πούτιν στα τέλη του περασμένου Ιουλίου.

Τα υπερηχητικά όπλα μπορούν να ταξιδέψουν με εννέα φορές την ταχύτητα του ήχου και η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει προηγούμενες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του Tsirkon από πολεμικά πλοία και υποβρύχια τον περασμένο χρόνο.

Φωτογραφία αρχείου Reuters