Tu-160: Ρωσικά βομβαρδιστικά πετούσαν για 13 ώρες πάνω από την Αρκτική [vid]

Τα ρωσικά εκσυγχρονισμένα στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tupolev Tu-160 πραγματοποίησαν πτήση 13 ωρών πάνω από τον Αρκτικό Ωκεανό ενώ πραγματοποίησαν εναέριο ανεφοδιασμό, σύμφωνα με όσα ανέφερε την Παρασκευή το ρωσικό Yπουργείο Άμυνας.

«Δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 πραγματοποίησαν μια προγραμματισμένη πτήση στον εναέριο χώρο πάνω από τα ουδέτερα ύδατα του Αρκτικού Ωκεανού, του Μπάρεντς και της Λευκής Θάλασσας που διήρκεσε περίπου 13 ώρες», αναφέρει η δήλωση.

«Τα αεροσκάφη της Ρωσικής Αεροδιαστημικής Δύναμης εκτελούν όλες τις πτήσεις τους με αυστηρή τήρηση των διεθνών κανόνων του εναέριου χώρου», τόνισε ακόμα το υπουργείο.

Το υπερηχητικό βομβαρδιστικό Tu-160 «White Swan» μπορεί να φέρει τόσο συμβατικά όσο και πυρηνικά βλήματα cruise. Οι πύραυλοι τοποθετούνται σε δύο εσωτερικούς περιστροφικούς εκτοξευτές με έξι βλήματα ο καθένας. Οι προηγμένοι πύραυλοι cruise τύπου Kh-101, που μπορεί να μεταφέρει το βομβαρδιστικό, έχουν βεληνεκές περίπου 5.500 χιλιομέτρων.

Την Τετάρτη 12 ιανουαρίου 2022, η κατασκευάστρια εταιρεία του βομβαρδιστικού, ανακοίνωσε πως το αναβαθμισμένο Tu-160M πραγματοποίησε την «παρθενική» του πτήση ,διάρκειας 30 λεπτών και σε ό,τι αφορά το αεροσκάφος, αυτό διαθέτει νέα συστήματα, εκσυγχρονισμένοι κινητήρες, εκσυγχρονισμένα συστήματα ελέγχου, πλοήγησης και ελέγχου οπλικών συστημάτων.

Πηγή: TASS