Tu-160: Το αναβαθμισμένο ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό ξεκινάει τις τελικές δοκιμές του

Το αναβαθμισμένο στρατηγικό βομβαρδιστικό τύπου Tu-160 της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας ολοκλήρωσε τις δοκιμές που πραγματοποίησε η κατασκευάστρια εταιρεία United Aircraft Corporation, στην οποία υπάγεται η εταιρεία Tupolev και πλέον τα «ηνία» του προγράμματος ανάπτυξης αναλαμβάνει το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, που θα διεξάγει τις τελικές δοκιμές του αεροσκάφους, ώστε αυτό να τεθεί στη συνέχεια σ επιχειρησιακή λειτουργία.

Η νέα φάση τελικών δοκιμών λαμβάνει χώρα ουσιαστικά ένα χρόνο από την «παρθενική πτήση» του αναβαθμισμένου στρατηγικού βομβαρδιστικού Tu-160 στις 12 Ιανουαρίου 2022, όταν και το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Καζάν και η πτήση, διάρκειας 30 λεπτών, πραγματοποιήθηκε σε ύψος 600 μέτρων. Κατά την διάρκεια της πτήσης, οι πιλότοι πραγματοποίησαν ελιγμούς για να ελέγξουν την σταθερότητα και την ικανότητα ελέγχου του αεροσκάφους στον αέρα.

Η επόμενη φάση δοκιμών

Σε ό,τι αφορά τις δοκιμές που πραγματοποίησαν οι κατασκευαστές, περιελάμβαναν συγκεκριμένες ενέργειες και διαδικασίες όπως για παράδειγμα, ελιγμούς για τον έλεγχο της σταθερότητας του βομβαρδιστικού από 600 έως και 2.000 μέτρα αλλά και την δυνατότητα συντήρησης των βασικών λειτουργικών συστημάτων του αεροσκάφους.

Στις 30 Δεκεμβρίου, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας παρέλαβε το αναβαθμισμένο Tu-160, ώστε με την σειρά του να πραγματοποιήσει τελικές δοκιμές που θα αφορούν πτήσεις μεγάλης εμβέλειας, προσομοιάζοντας δυνητική «επιχειρησιακή ανάπτυξη», για να εξετασθεί η λειτουργικότητα των νέων κινητήρων τύπου NK-32-02 που έχουν εγκατασταθεί στο αεροσκάφος.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί και δοκιμαστική εκτόξευση των νέων υπερηχητικών πυραύλων με τους οποίους θα εξοπλιστούν στο μέλλον τα βομβαρδιστικά, με τις τελικές δοκιμές να διαρκούν έως και τρία χρόνια, ώστε το πρώτο Tu-160M να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία το 2025.

Το υπόβαθρο του προγράμματος

Το 2015, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος για τη δημιουργία μιας νέας, τροποποιημένης έκδοσης, που ονομάστηκε Tu-160M2, με τα σχέδια των Ρώσων να προβλέπουν την κατασκευή συνολικά 50 αναβαθμισμένων βομβαρδιστικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Tu-160 (κωδική ονομασία NATO «Blackjack») είναι ένα υπερηχητικό στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος ικανό να φέρει ένα ευρύ φάσμα πυραύλων και βομβών και ​​έχει σχεδιαστεί για να «χτυπάει» εχθρικούς στόχους σε απομακρυσμένες περιοχές με πυρηνικά και συμβατικά όπλα και ​​είναι το βαρύτερο υπερηχητικό στρατιωτικό αεροσκάφος στον κόσμο μέχρι σήμερα.

Φωτογραφίες Reuters