Tu-160M: Το αναβαθμισμένο ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό θα φέρει προηγμένους πυραύλους

Το ρωσικό αναβαθμισμένο στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος τύπου Tu-160M θα είναι σε θέση να εξοπλίζεται με προηγμένους πυραύλους και και να χρησιμοποιεί νέα πυρομαχικά, δήλωσε πρόσφατα η ρωσική κρατική εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας Rostec στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Όπως ανέφεραν οι Ρώσοι αξιωματούχοι, το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των βομβαρδιστικών αεροσκαφών, που ήταν ήταν εντολή του Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, θα προσφέρει στα Tu-160M νέες ικανότητες στο πεδίο επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια, θα διαθέτει νέα λειτουργικά συστήματα, αναβαθμισμένα λογισμικά και συστήματα πλοήγησης, τους πιο σύγχρονους πυραύλους αέρος- εδάφους μεγάλης εμβέλειας και προηγμένα όπλα.

Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Διευθυντής της Rostec, Σεργκέι Τσεμέζοφ διευκρίνισε ότι το εργοστάσιο που έχει αναλάβει την εκτέλεση του προγράμματος ανάπτυξης και αναβάθμισης των Tu-160M έχει αυξήσει σε σημαντικό βαθμό την παραγωγικότητά του, κάτι που σημαίνει ότι η ένταξη των πρώτων αναβαθμισμένων «Λευκών Κύκνων» σε επιχειρησιακή λειτουργία θα γίνει σχετικά σύντομα στο μέλλον.

Υπενθυμίζεται πως το 2015, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος για τη δημιουργία μιας νέας, τροποποιημένης έκδοσης, που ονομάστηκε Tu-160M, με τα σχέδια των Ρώσων να προβλέπουν την κατασκευή συνολικά 50 αναβαθμισμένων βομβαρδιστικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Tu-160 (κωδική ονομασία NATO «Blackjack») είναι ένα υπερηχητικό στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος ικανό να φέρει ένα ευρύ φάσμα πυραύλων και βομβών και ​​έχει σχεδιαστεί για να «χτυπάει» εχθρικούς στόχους σε απομακρυσμένες περιοχές με πυρηνικά και συμβατικά όπλα και ​​είναι το βαρύτερο υπερηχητικό στρατιωτικό αεροσκάφος στον κόσμο μέχρι σήμερα.

Φωτογραφία αρχείου Reuters