Tu-95: Η Ρωσία «έδιωξε» στρατηγικά βομβαρδιστικά από την βάση Engels λόγω των ουκρανικών επιθέσεων [pics]

Η δεύτερη ουκρανική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην ρωσική αεροπορική βάση Engels, περίπου 700 χιλιόμετρα απόσταση από τα σύνορα των δύο χωρών, φαίνεται πως προκάλεσε μεγάλη ανησυχία και εκνευρισμό στη Μόσχα, με αποτέλεσμα αρκετά στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου Tu-95 να μετασταθμεύσουν στη ρωσική βάση Ukrainka-Seryshevo στην Άπω Ανατολή.

Αρχικά, οι αναφορές αυτές δημοσιεύθηκαν από ουκρανικά μέσα πληροφόρησης, ωστόσο στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν από δορυφορικές λήψεις της αεροπορικής βάσης Engels, που δημοσιεύτηκαν και από το «The Drive», δείχνουν πως ο συνολικός αριθμός στρατηγικών βομβαρδιστικών τύπου Tu-95 και Tu-160 έχει μειωθεί σημαντικά.

Παρόλο που η δεύτερη ουκρανική επίθεση στην βάση Engels δεν προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές στις κύριες εγκαταστάσεις και υποδομές, εκτός από τρεις νεκρούς στρατιωτικούς από συντρίμμια ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, εντούτοις καθίσταται σαφές ότι η Ρωσία έχει πλέον λάβει σοβαρά υπόψη τις ικανότητες των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων να πραγματοποιούν πλήγματα με UAV σε τεράστιες αποστάσεις. Έτσι, το «πάθημα έγινε μάθημα» και οι Ρώσοι «έδιωξαν» τα Tu-95 σε βάση στην άλλη μεριά της χώρας.

Συγκεκριμένα, η ρωσική αεροπορική βάση Ukrainka-Seryshevo αποτελεί την έδρα της 326ης Σμηναρχία Βαρέων Βομβαρδιστικών που λειτουργεί ως «ορμητήριο» για την επιχειρησιακή ανάπτυξη αεροπορικών δυνάμεων στον Ειρηνικό ενώ βρίσκεται σε απόσταση 6.000 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα και έτσι είναι πιο κοντά στην Ιαπωνία παρά στην Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά τις δορυφορικές λήψεις της βάσης Engels στις 29 Δεκεμβρίου, αυτές δείχνουν μόνο 11 στρατηγικά βομβαρδιστικά, από τα 26 αεροσκάφη που ήταν εκεί στις 29 Νοεμβρίου, εκ των οποίων εννιά βομβαρδιστικά τύπου Tu-95 και δύο βομβαρδιστικά Tu-160. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου, η συγκεκριμένη ρωσική αεροπορική βάση είχε υποστεί σημαντική επίθεση πάλι από ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Φωτογραφίες Reuters