Type 23: Σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στο Royal Navy – Ετοιμάζεται να παροπλίσει δύο φρεγάτες

Το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό της Βρετανίας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επανδρώσει τις φρεγάτες κλάσης Type 23

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Royal Navy ετοιμάζεται να αποσύρει από την υπηρεσία δύο παλαιότερες φρεγάτες Type 23, προκειμένου να στελεχώσει τη νέα κατηγορία φρεγατών. Εάν συμβεί αυτό, ο στόλος των Type 23 θα μειωθεί από έντεκα σε εννέα. Αυτήν την περίοδο, το βρετανικό ΠΝ έχει αυξημένο φόρτο υπηρεσιών, ειδικά μετά την αποστολή πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. 

Λεπτομέρειες σχετικά με την πιθανή απόφαση του Royal Navy να παροπλίσει τις φρεγάτες Type 23 ή κατηγορίας Duke, HMS Argyll και Westminster , που μπήκαν σε υπηρεσία το 1991 και το 1994 αντίστοιχα, αναφέρθηκε αρχικά από την βρετανική εφημερίδα The Telegraph, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες αμυντικές και κυβερνητικές πηγές.

HMS Argyll

Το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό και το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δεν έχουν ούτε επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει τους ισχυρισμούς μέχρι στιγμής, ενώ δεν έχει αναφερθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε μπορεί να αρχίσει η απόσυρση των φρεγατών. 

«Θα πρέπει να πάρουμε ανθρώπινο δυναμικό από μία μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να τοποθετηθεί σε μια νέα περιοχή», αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμο αξιωματούχο της άμυνας. «Τα πληρώματα από τις δύο φρεγάτες Type 23 θα μετατεθούν στον μελλοντικό στόλο των φρεγατών Type 26, μόλις αυτές τεθούν σε υπηρεσία» αναφέρει το δημοσίευμα. Μετά τον παροπλισμό τους, οι φρεγάτες HMS Argyll και HMS Westminster είτε θα διαλυθούν είτε θα πωληθούν.

Type 26

Το Βασιλικό Ναυτικό έχει ήδη μειώσει τον στόλο των φρεγατών Type 23 από τότε που καθελκύστηκαν. Συνολικά, 16 από αυτά τα πλοία τέθηκαν σε υπηρεσία από το 1990 έως το 2002 και πέντε έχουν παροπλιστεί μέχρι στιγμής. Τρεις από αυτές τις παροπλισμένες φρεγάτες – HMS Norfolk, Marlborough και Grafton – πωλήθηκαν στο Πολεμικό Ναυτικό της Χιλής την δεκαετία του 2000. 

Το Royal Navy επιδιώκει να αποσύρει όλες τις φρεγάτες Type 23 έως το 2035, οι οποίες επί του παρόντος αποτελούν ένα κρίσιμο στοιχείο του στόλου που προστατεύει κυρίως τις βρετανικές θαλάσσιες εμπορικές διαδρομές. Αυτές οι φρεγάτες θα αντικατασταθούν από φρεγάτες κλάσης Type 26 City και κλάσης Type 31 Inspiration.

Με πληροφορίες από: The Drive / Uk Defense Journal / The Telegraph