Type 26: Η Νορβηγία θέλει να αγοράσει νέες φρεγάτες από την BAE Systems – Γιατί «αγχώνεται» το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό

Η επιθυμία της Νορβηγίας να αγοράσει πέντε νέες φρεγάτες Type 26 θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις παραδόσεις νέων πλοίων για το βρετανικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό (Royal Navy) από την BAE Systems, σύμφωνα με την Telegraph.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πώληση των φρεγατών στη Νορβηγία θα ήταν δυνατή μόνο εάν το Royal Navy συμβιβαστει να καθυστερήσουν τα δικά του πλοία, η κατασκευή των οποίων βρίσκεται ήδη πίσω από το χρονοδιάγραμμα.

Αυξάνοντας τον αμυντικό της προϋπολογισμό κατά πολλά εκατομμύρια, η Νορβηγία αποφάσει να ενισχύσει το Πολεμικό της Ναυτικό με τουλάχιστον πέντε νέες φρεγάτες με ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου, πέντε νέα υποβρύχια, και άλλα 28 μικρότερα πλοία.

Καθώς η Νορβηγία έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να αγοράσει τουλάχιστον μία φρεγάτα μέχρι το 2029, για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμά της, θα πρέπει η BAE Systems να «παρατήσει» το βρετανικό πλοίο που είναι υπό κατασκευή στο ναυπηγείο της Γλασκώβης, υποστηρίζει η Telegraph.

Διαβάστε επίσης: Type 26: Οι νέες φρεγάτες του Royal Navy θα τεθούν σε επιχειρησιακή λειτουργία από το 2028

Η BAE είναι η πρώτη «στη λίστα» της Νορβηγίας για τη νέα γενιά φρεγατών Type 26, την ώρα που η Βρετανία έχει παραγγείλει οκτώ φρεγάτεw που αναμένεται να παραδοθούν μεταξύ 2028 και 2035.

Η πρώτη φρεγάτα Type 26, HMS Glasgow, άρχισε να διαμορφώνεται στο ναυπηγείο της BAE System στη Γλασκώβη τον Απρίλιο του 2019. Το πλοίο δεν πρόκειται να ξεκινήσει θαλάσσιες δοκιμές πριν από το 2025.

Το δεύτερο πλοίο, HMS Cardiff, άρχισε να ναυπηγείται τον Αύγουστο του 2019 και η τρίτη φρεγάτα, η HMS Belfast, το 2021.

Στις 4 Απριλίου 2023, η BAE Systems έκοψε τον πρώτο χάλυβα της μελλοντικής φρεγάτας HMS Birmingham. Αλλά σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, η τρίτη και η τέταρτη φρεγάτα θα καθυστερήσουν να κατασκευαστούν και να παραδοθούν στο Royal Navy, για να «εξυπηρετηθεί» και η Νορβηγία. 

Οι φρεγάτες Type 26 αναμένεται να αντικαταστήσουν τον παλιό στόλο των πλοίων Type 23 κλάσης Duke του Royal Navy.