Type 31: Οι νέες φρεγάτες του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού θα εξοπλίζονται «σαν αστακός»

Οι νέες φρεγάτες Type 31 θα είναι εξοπλισμένες με το προηγμένο πυραυλικό σύστημα Mk41 VLS (Mark 41 Vertical Launch Silo), όπως αποκάλυψε ο ναύαρχος Sir Ben Key, αρχηγός του Ναυτικού Επιτελείου της Βρετανίας.

«Χρειάζεται να προωθήσουμε την ικανότητά μας να εκπέμπουμε φονικά επιθετικά πυρά μεγάλης εμβέλειας εναντίον των αντιπάλων μας. Εξ ου και η απόφαση να διασφαλίσουμε ότι το Mark 41 VLS θα τοποθετηθεί στις φρεγάτες Type 26 και σκοπεύουμε να το τοποθετήσουμε και στις φρεγάτες Type 31», δήλωσε ο Βρετανός ναύαρχος. Οι φρεγάτες Type 31 ναυπηγούνται ήδη με τα απαραίτητα δομικά χαρακτηριστικά για τέσσερις συστήματα κάθετης εκτόξευσης οκτώ κελιών τύπου Mk41, που τους δίνει την δυνατότητα ταυτόχρονης εκτόξευσης έως και 32 πυραύλων.

Το Mark 41 VLS είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο σύστημα που μπορεί να φιλοξενήσει μια μεγάλη ποικιλία από αντιαεροπορικούς, αντιπλοϊκούς, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους cruise. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το σύστημα εκτόξευσης θα είναι ικανό να υποστηρίζει τους πυραύλους Future Cruise/Anti-Ship Weapon (FCASW) ή Future Offensive Surface Weapon (FOSW) που αναπτύσσονται από κοινού από τη Γαλλία και την Βρετανία και θα είναι έτοιμοι να μπουν σε υπηρεσία από το 2028.

Το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό έχει παραγγείλει πέντε φρεγάτες Type 31, οι οποίες είναι γνωστές ως κλάση Inspiration. Το πλοίο HMS Venturer είναι το πρώτο που κατασκευάζεται, ακολουθούμενο από τα Active, Formidable, Bulldog και Campbeltown. Όταν παραδοθούν, τα πολεμικά πλοία μήκους 139 μέτρων θα μεταφέρουν 107 άτομα πλήρωμα.

Mε πληροφορίες από: Navy Lookout