Τζέιμς Σταυρίδης: Η Δύση πρέπει να δώσει μαχητικά F-16 και MiG-29 στην Ουκρανία

Ένας από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς της γενιάς του, που πέρασε από εξαιρετικά κρίσιμες θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ αλλά και του NATO, ο ελληνικής καταγωγής Ναύαρχος ε.α Τζέιμς Σταυρίδης, παραχώρησε συνέντευξη στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF και αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος δήλωσε ότι το NATO πρέπει να κάνει τα πάντα ώστε να βοηθήσει τον ουκρανικό λαό αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους Ρώσους εισβολείς και τόνισε ότι η παράδοση μαχητικών αεροσκαφών, από κράτη της Συμμαχίας, στους Ουκρανούς είναι επιτακτική ανάγκη.

Η επιχειρηματολογία του

Στο σημείο αυτό ανέφερε ως παραδείγματα τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29 της Πολωνίας και τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 των ΗΠΑ. Ειδικά τα πρώτα μπορούν να αποσταλούν στην Ουκρανία άμεσα και οι Ουκρανοί είναι ήδη εξοικειωμένοι με τον τύπο των αεροσκαφών, επομένως θα τεθούν σε επιχειρησιακή λειτουργία πολύ γρήγορα ώστε να αναλάβουν την εκτέλεση αποστολών στο πεδίο επιχειρήσεων. Από την άλλη, οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να μάθουν σύντομα να πετούν τα αμερικανικά F-16, υποστήριξε ο Τζέιμς Σταυρίδης, καθώς «πρόκειται για ένα σχετικά απλό αεροσκάφος, εύκολο στον χειρισμό».

Πολωνικό μαχητικό τύπου MiG-29

Επίσης, ο Αμερικανός Ναύαρχος ε.α χαρακτήρισε «κρίσιμη» την προμήθεια δυτικών οχημάτων και αρμάτων μάχης, ανεξάρτητα την χώρα προέλευσής τους (είτε δηλαδή πρόκειται για Leopard 2 είτε Challenger) στην Ουκρανία, διότι είναι απαραίτητα για την διεξαγωγή χερσαίων επιχειρήσεων, σημαντικός για χερσαίες μάχες, στις οποίες οι Ρώσοι δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί, σε αντίθεση με τις αεροπορικές επιχειρήσεις τους. Γι’αυτό εξάλλου, ο ίδιος επιμένει στην προμήθεια δυτικών μαχητικών στην ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζέιμς Σταυρίδης είναι Ναύαρχος εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και κατείχε πολλές σημαντικές θέσεις, όπως αυτή του Διοικητή της Νότιας Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών και του Στόλου του Ειρηνικού. Στη συνέχεια, υπηρέτησε ως ο 16ος Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής του NATO και Διοικητής της Αμερικανικής Διοίκησης Ευρώπης.