U.S Army: «Τέλος» το πρόγραμμα ανάπτυξης του Στρατηγικού Πυροβόλου Μεγάλης Εμβέλειας

Ο Στρατός Ξηράς των ΗΠΑ (U.S Army) αποφάσισε να ακυρώσει και να δώσει οριστικό τέλος στο πρόγραμμα ανάπτυξης του Στρατηγικού Πυροβόλου Μεγάλης Εμβέλειας (Strategic Long Range Cannon), το οποίο βρισκόταν ακόμα στο στάδιο της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Defense News, επικαλούμενο πληροφορίες του αμερικανικού Στρατού.

Οι Αμερικανοί τα τελευταία χρόνια έχουν θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα τα πλήγματα ακριβείας σε μεγάλες αποστάσεις, καθώς εκτιμούν ότι μια τέτοια ικανότητα θα μπορέσει να διατηρήσει την «πρωτοκαθεδρία» των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα απέναντι σε αντιπάλους όπως η Κίνα ή ακόμα και η Ρωσία.

Ωστόσο, το Κογκρέσο ζήτησε από τον U.S Army να σταματήσει την χρηματοδότηση στο εν λόγω πρόγραμμα ανάπτυξης και έτσι αποφασίστηκε να κοπεί τελείως από τον προγραμματισμό για το δημοσιονομικό έτος του 2023. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό για να αποθαρρύνει το Πεντάγωνο καθώς έχει ακόμα τέσσερα αναπτυξιακά προγράμματα που αφορούν το πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς: