U.S Navy: Αποσύρθηκαν από την υπηρεσία δύο ακόμα LCS και περιμένουν αγοραστή

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 τέθηκαν εκτός υπηρεσίας τα πολεμικά πλοία παράκτιων επιχειρήσεων (LCS) USS Detroit και USS Little Rock κλάσης Freedom του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Ναυτική Βάση του Mayport στη Φλόριντα, τα οποία ωστόσο είχαν συμπληρώσει μόνο έξι και επτά χρόνια υπηρεσίας αντίστοιχα.

Πρόκειται πλέον για μια αξιοσημείωτη «αποτυχία» του U.S Navy, το οποίο επένδυσε σημαντικούς πόρους και χρήματα για την κατασκευή των LCS με προβληματικά κατασκευαστικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά, τα οποίο ανάγκασαν το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό να τα αποσύρει από την επιχειρησιακή λειτουργία, δίχως να «κλείσουν» μια δεκαετία υπηρεσίας.

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης του USS Detroit τόνισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι συγκεκριμένες μονάδες επιφανείας σε αποστολές όπως η συλλογή πληροφοριών και οι περιπολίες στο πλαίσιο διεθνών επιχειρήσεων κατά της διακίνησης των ναρκωτικών, ειδικότερα στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο LCS αντιμετώπιζαν σημαντικά προβλήματα στον λειτουργικό εξοπλισμό τους,, γεγονός που οδήγησε το U.S Navy να αποφασίσει την απόσυρσή τους. Πλέον το USS Detroit και το USS Little Rock βρίσκονται σε αναμονή, σε περίπτωση που αξιοποιηθούν και παραχωρηθούν σε συμμαχικές χώρες μέσω του προγράμματος Ξένων Στρατιωτικών Πωλήσεων (FMS).

Με πληροφορίες από: Defense Post / Φωτογραφίες U.S Navy