Πέταξε το ευρωπαϊκό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Με επιτυχία ολοκλήρωσε την παρθενική του πτήση το nEUROn, το ευρωπαϊκό μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος (UCAV) τεχνολογίας stealth. Η πτήση έλαβε χώρα σήμερα στην τεχνική αεροπορική βάση της Dassault Aviation στο Istres, σε συνεργασία με το προσωπικό πτητικού ελέγχου του Γαλλικού Υπουργείου Άμυνας (DGA).

Το Πρόγραμμα nEUROn ξεκίνησε το 2005 από το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας με τη συμμετοχή και χρηματοδότηση των χωρών της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Σουηδίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Ελβετίας και αποτελεί ορόσημο αριστείας για το μέλλον της αεροναυπηγικής στην Ευρώπη.

Με τη γαλλική εταιρεία Dassault  Aviation ως επικεφαλής, το Πρόγραμμα βασίσθηκε στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και εμπειρίας των εταιρειών Alenia Aermacchi (Ιταλία), Saab (Σουηδία), EADS-CASA (Ισπανία), ΕΑΒ (Ελλάδα), RUAG (Ελβετία) και Thales (Γαλλία).
Στο πλαίσιο της ισότιμης συμμετοχής της ΕΑΒ στο Πρόγραμμα, υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία ολοκλήρωσε με επιτυχία τη σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή σημαντικού μέρους του αεροσκάφους με τεχνολογίες αιχμής. Συγκεκριμένα:
– του Συστήματος Εξαγωγής Καυσαερίων (Exhaust Assembly) που αποτελεί κρίσιμο σημείο εντοπισμού του ίχνους του αεροσκάφους (stealth)
– του οπισθίου μέρους της ατράκτου (Aft Fuselage) καθώς και