UAV: Πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης εισάγει η Γαλλία

Η γαλλική Πολεμική Αεροπορία ενισχύει την πρόσληψη και την εκπαίδευση στο προσωπικό των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) για να συμβαδίσει με τις αυξημένες ανάγκες.

Ενώ η Μοίρα 1/33 Belfort UAV λειτουργεί επί του παρόντος πέντε GA-ASI MQ-9 Reaper μεσαίου ύψους μακράς διαρκείας (MALE) UAV χρησιμοποιώντας 20 εξειδικευμένα πληρώματα (με κάθε πλήρωμα αποτελούμενο από πιλότο, χειριστή αισθητήρα, συντονισμό τακτικής και image anayst), το σχέδιο είναι να αποκτήσει 24 UAV MALE μέχρι το 2030, που θα απαιτεί από 80 έως και 100 τέτοια πληρώματα.

Το πιο επείγον για τους Γάλλους είναι να εκπαιδευτούν οι πιλότοι κατάλληλα ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτήν την επέκταση. Για αυτό και η γαλλική η αεροπορία εισάγει νέα μαθήματα στις σχολές της σε συνδυασμό με εκείνα που ήδη υπάρχουν για τα μαχητικά, αεροσκάφη μεταφοράς και ελικόπτερα.

Η πρώτη φάση της κατάρτισης θα εμπίπτει στην αρμοδιότητα του κέντρου αριστείας (CED) στο Salon de Provence της νότιας Γαλλίας. Το CED, το οποίο μέχρι τώρα ήταν περισσότερο προσανατολισμένο προς την έρευνα, θεωρεί ότι η αποστολή του έχει εξελιχθεί σημαντικά. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης οι φοιτητές θα πετάξουν αεροσκάφη Cirrus και θα λάβουν κάποια ειδική εκπαίδευση, ειδικά σε σχέση με τους κανόνες πτήσης  (IFR).

Στη δεύτερη φάση οι εκπαιδευόμενοι πιλότοι θα μεταβούν στη σχολή της αεροπορίας στο Cognac, όπου θα βελτιώσουν τις ικανότητές τους στον οδηγό Grob 120. Στη συνέχεια θα μεταβούν στη Μοίρα Μετατροπής Επιχειρήσεων UAV (Escadron de Transformation Opérationnelle Drone – ETOD) και στο 1/33 Belfort για να αποκτήσουν την ιδιαίτερη τακτική τεχνογνωσία που απαιτείται για τη λειτουργία των Reapers.

Πηγή: Janes