ULAQ: Υπεγράφη η σύμβαση προμήθειας των μη επανδρωμένων σκαφών για το τουρκικό ΠΝ

Στις 27 Δεκεμβρίου 2022, η Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία (SSB) υπέγραψε σύμβαση με την ARES Shipyard και τη Meteksan για την προμήθεια των μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (USV) ULAQ.

Σύμφωνα την ανακοίνωση της ARES Shipyard στο Twitter, η σύμβαση καλύπτει τις παραλλαγές του αντι-επιφανειακού πολέμου (ASuW – Anti-surface Warfare) και του ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW – Anti-submarine Warfare) του USV. Τα μη επανδρωμένα σκάφη ULAQ αναμένεται να τεθούν σε υπηρεσία για το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό τους επόμενους μήνες.

Η ανάθεση της σύμβασης έγινε αφού ολοκληρώθηκαν οι «αυστηρές» δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης δύο κατευθυνόμενων με λέιζερ πυραύλων στα ανοικτά των ακτών της Αττάλειας το 2021. Το σκάφος ολοκλήρωσε τις θαλάσσιες δοκιμές τον Ιανουάριο του 2022.

       Διαβάστε εδώ τα χαρακτηριστικά του

Το ULAQ είναι το πρώτο USV που αναπτύχθηκε από την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Μετά την ολοκλήρωση όλων των δοκιμών τον Ιανουάριο του 2022, ξεκίνησε η φάση παραγωγής των παραλλαγών ASuW (Anti-Surface Warfare) και PS (Port Security). Καθώς αυτές οι διαδικασίες συνεχίζονται, η SSB κυκλοφόρησε ένα νέο βίντεο που αποκαλύπτει τις νέες δυνατότητες του ULAQ, συμπεριλαμβανομένης της νέας διαμόρφωσης για τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο (ASW).

Το ULAQ κατασκευάζεται και αναπτύσσεται από τα ναυπηγεία Ares σε συνεργασία με την αμυντική εταιρεία Meteksan, ενώ σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται οι Τούρκοι, διαθέτει τεχνολογία αιχμής με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και μπορεί να φέρει μέχρι και τέσσερις καθοδηγούμενους πυραύλους τύπου Cirit, αλλά και δύο αντιαρματικούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας με συστήματα καθοδήγησης λέιζερ.

Πηγή: Naval News / Φωτογραφία αρχείου