US Army: Σύμβαση εκατομμυρίων με την Lockheed Martin για πυραύλους JAGM και Hellfire

Ο στρατός των ΗΠΑ ανέθεσε στη Lockheed Martin μια σύμβαση 439 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή και παράδοση πυραύλων τύπου Joint-Air-to-Ground Missile (JAGM) και Hellfire.

Η Lockheed θα παράγει τους πυραύλους για τον στρατό των ΗΠΑ και την Αυστραλία, την Τσεχία, τη Γαλλία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊλάνδη. Το συμβόλαιο προσφέρει τρεις πρόσθετες συμφωνίες έως και 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ξεκινώντας από τα τέλη του 2023.

Η Lockheed αναμένει σημαντική αύξηση στη διεθνή ζήτηση για τους πυραύλους JAGM, ενώ από την άλλη ο πύραυλος Hellfire, ενσωματωμένο με περισσότερες από 15 πλατφόρμες, έχει ήδη περισσότερους από 30 διεθνείς πελάτες.

«Αυτή είναι η πρώτη ανάθεση σύμβασης κοινής παραγωγής από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για το JAGM και το Hellfire», δήλωσε ο διευθυντής διαχείρισης του προγράμματος πυραυλικών συστημάτων αέρος-εδάφους της Lockheed, Joey Drake.

«Αυτή η ανάθεση σύμβασης, μαζί με την περσινή απόφαση για την πλήρη παραγωγή JAGM, δείχνει την εμπιστοσύνη του στρατού στη μαχητική αποτελεσματικότητα και τις αμυντικές ικανότητες του προϊόντος μας».

Το AGM-114 Hellfire είναι ένας πύραυλος 45 κιλών, ικανός να πλήξει στόχο σε βεληνεκές έως και 8 χιλιομέτρων.  Αν και αρχικά σχεδιάστηκε για ελικόπτερα, ο πύραυλος μπορεί πλέον να εκτοξευτεί από πλατφόρμες αέρα, θάλασσας και εδάφους.

Ως «αντικαταστάτης» πολλών πυραύλων αέρος-εδάφους, συμπεριλαμβανομένου του Hellfire, το JAGM έχει σχεδιαστεί για να απομακρύνει σταθερούς και κινούμενους χερσαίους και ναυτικούς στόχους σε απόσταση έως και 16 χιλιομέτρων.

Πηγή: The Defense Post