USAF: Αυτά είναι τα νέα «πειραματικά» μαχητικά αεροσκάφη που «ζητούν» από το Πεντάγωνο – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ επιμένουν ότι το πρόγραμμα αεροσκαφών επίθεσης ελαφρών υπηρεσιών (Light Attack Aircraft) είναι ακόμα “ζωντανό”, αποκαλύπτοντας ότι το νέο αίτημα προϋπολογισμού τους περιλαμβάνει σχέδια για την αγορά έξι αεροσκαφών για δύο νέα πειραματικά αποσπάσματα.

Το αμερικανικό σώμα πεζοναυτών θα συμμετάσχει και επίσημα στο πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, κατέστη σαφές ότι η Πολεμική Αεροπορία δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσει αυτά τα αεροσκάφη για επιχειρησιακούς σκοπούς και ότι όλη η προσπάθεια επικεντρώνεται στη διευκόλυνση των εξαγωγών προς τους συμμάχους.

Η Γραμματέας της Πολεμικής Αεροπορίας Heather Wilson και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας David Goldfein ενημέρωσαν τους υπεύθυνους σχετικά με το πιο πρόσφατο πρόγραμμα αεροσκάφους Light Attack Aircraft (LAA) ενώπιον της επιτροπής πιστώσεων της Γερουσίας στις 13 Μαρτίου 2019.

Αυτό έγινε την επόμενη μέρα της ανακοίνωσης συνολικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Άμυνας για το οικονομικό έτος 2020.

Η Πολεμική Αεροπορία ζήτησε χρηματοδότηση ύψους 35 εκατομμυρίων δολαρίων για τη διεξαγωγή δοκιμών με τα αεροσκάφη LAA στο πλαίσιο του προϋπολογισμού έρευνας και ανάπτυξης για τον δημοσιονομικό κύκλο του 2020.

Η υπηρεσία σχεδιάζει επίσης να ζητήσει περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια πρόσθετης χρηματοδότησης για το πρόγραμμα μέσω του δημοσιονομικού έτους 2024, δήλωσε η Goldfein κατά την επίσημη ενημέρωση.

Ο Goldfein δήλωσε στο περιοδικό Air Force Magazine ότι η υπηρεσία θα χρησιμοποιήσει και 60 εκατομμύρια δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη από αυτά που έμειναν από το οικονομικό έτος 2018 και 100 εκατομμύρια δολάρια σε προμήθειες από τον δημοσιονομικό κύκλο του 2019 για να αγοράσουν τρία Sierra Nevada Corporation και Embraer A-29 Super Tucanos τρία αεροσκάφη επίθεσης με τεχνολογία TurboTronic AT-6C Wolverine.

Η απόκτηση του αεροσκάφους θα επιτρέψει στην Πολεμική Αεροπορία να «τροποποιήσει αυτά που θέλουμε,» εξήγησε ο Goldfein στο περιοδικό Air Force Magazine.

Ιδαίτερη σημασία δόθηκε στο να ενσωματωθεί στα αεροσκάφη LAA ένα εξαγώγιμο και οικονομικό datalink που θα υποστηρίζει την ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο σε σχέση με την οπτική επαφή μεταξύ της μονάδας του αεροπλάνου και του εδάφους.

Στην ακρόαση της Γερουσίας, ο Wilson δήλωσε ότι οι πρώτες φάσεις των τελευταίων κύκλων πειραμάτων επίθεσης ελαφρών πτήσεων είχαν ενσωματώσει με επιτυχία αυτό το σύστημα.

Τα έξι αεροσκάφη που η Πολεμική Αεροπορία επιθυμεί τώρα να αγοράσει το Φορολογικό Έτος 2019 θα αποτελέσουν νέες μονάδες στη Βάση Πολεμικής Αεροπορίας Nellis στη Νεβάδα και στο Hurlburt Field στη Φλόριντα, εξήγησε ο Goldfein.

Η Nellis είναι μια από τις κορυφαίες βάσεις δοκιμών και αξιολόγησης και εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ η Hurlburt είναι έδρα της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (AFSOC) της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Goldfein επιβεβαίωσε επίσης ότι το σώμα πεζοναυτών θα ενταχθεί στο πρόγραμμα. Επί δύο τουλάχιστον χρόνια, οι πεζοναύτες είχαν μια μόνιμη απαίτηση για ένα αεροσκάφος με στροβιλοκινητήρες, κυρίως για εκπαιδευτικούς σκοπούς που όμως θα μπορούσαν να έχουν και έναν δευτερεύοντα επιχειρησιακό ρόλο.

Αλλά τόσο ο Goldfein όσο και ο Wilson ξεκαθάρισαν ότι «οι σύμμαχοι και οι εταίροι» είναι το επίκεντρο του LAA. Φαίνεται έτσι ότι η υπηρεσία δεν σχεδιάζει ποτέ να κάνει χρήση αυτών των αεροσκαφών στην ίδια την μάχη, παρά τις αντίθετες δηλώσεις κατά τα τελευταία δυόμισι χρόνια περίπου και παρά την προφανή απαίτηση για αυτή την δυνατότητα από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Δείτε βίντεο:

Πηγή: The Drive