USAF: Δοκιμή κατευθυνόμενης νάρκης QuickStrike Extended Range από βομβαρδιστικό B-52H

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) πραγματοποίησε δοκιμή κατευθυνόμενης νάρκης τύπου QuickStrike Extended Range (QS-ER) από ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος τύπου B-52H Stratofortress ανοικτά των ακτών της Χαβάης. Πρόκειται για ένα αναβαθμισμένο οπλικό σύστημα που αποτελείται από τη νάρκη τύπου Mk64, εξοπλισμένη με το κιτ καθοδόγησης Joint Direct Attack Munition (JDAM) που της επιτρέπει να αναπτύσσεται με ακρίβεια σε απόσταση άνω των 64 χιλιομέτρων.

Χάρη στο συγκεκριμένο κιτ καθοδήγησης, το οποίο περιλαμβάνει σύστημα αδρανειακής πλοήγησης με GPS, οι νάρκες QuickStrike Extended Range κατευθύνονται με ακρίβεια προς τον στόχο, μετά την ρίψη τους από αεροσκάφος. Η USAF μπορεί με αυτόν τον τρόπο να αναπτύξει σημαντικό αριθμό καθοδηγούμενων ναρκών βάρους 907 κιλών σε μια αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή με μικρότερο κίνδυνο.

Διαφορετικά, μια συμβατική διαμόρφωση του οπλικού συστήματος θα απαιτούσε πολλαπλές πτήσεις αεροσκαφών σε επικίνδυνα χαμηλά ύψη και σε αυτό το πρόβλημα δίνει λύση η αναβαθμισμένη διαμόρφωση των ναρκών αυτών, καθώς όπως δήλωσε ο Διοικητής της 49ης Μοίρας Δοκιμών και Αξιολόγησης της USAF: «Αυτό που καθιστά μοναδικό το μοναδικό QuickStrike Extended Range είναι η εμβέλεια και η ακρίβειά του».

Η εν λόγω δοκιμή πραγματοποιήθηκε στις αρχές του περασμένου Μαρτίου και ήταν η τέταρτη που έγινε από την έναρξη του προγράμματος ανάπτυξης του οπλικού συστήματος από το 2015. Αποτελεί σαφής προτεραιότητα για τις αμερικανικές μονάδες που επιχειρούν στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού προκειμένου να αντιμετωπίζουν σε στρατηγικό επίπεδο τις θαλάσσιες δυνατότητες αντίπαλων δυνάμεων. Όπως αναφέρει η USAF, το πρόγραμμα QuickStrike Extended Range αναμένεται να πιστοποιηθεί για ανάπτυξη με στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου B-52H για να πετύχει την αρχική επιχειρησιακή ικανότητα στο οικονομικό έτος 2024.