USAF: Drone με τεχνητή νοημοσύνη «σκότωσε» τον χειριστή του σε εικονική δοκιμή

«Viral» έχει γίνει τις τελευταίες ώρες μια εικονική δοκιμή που φαίνεται πως πραγματοποίησε η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) με ένα drone το οποίο χρησιμοποιούσε τεχνητή νοημοσύνη και τελικά αποφάσισε να «σκοτώσει» τον χειριστή του, επειδή ο τελευταίος προσπαθούσε να το αποτρέψει από το να ολοκληρώσει την αποστολή του.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε αξιωματούχος της USAF τον περασμένο μήνα και ήδη η είδηση έχει κάνει «τον γύρο του Διαδικτύου» από σημαντικό αριθμό έγκυρων μέσων ενημέρωσης, παρά το γεγονός ότι επίσημα η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αρνείται την όποια διεξαγωγή τέτοιου είδους δοκιμής. Ωστόσο, όπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», ο Αμερικανός Σμήναρχος Τάκερ Χάμιλτον έκανε σημαντικές δηλώσεις στο πρόσφατο Συνέδριο «Future Combat Air and Space Capabilities Summit» που διεξήχθη στο Λονδίνο.

Το σενάριο και αντικείμενο της άσκησης

Ο ίδιος υπογράμμισε πως στην αμφιλεγόμενη εικονική δοκιμή, ένα drone με τεχνητή νοημοσύνη έλαβε εντολή να καταστρέψει στα συστήματα αεροπορικής άμυνας του εχθρού και τελικά επιτέθηκε σε οποιονδήποτε επιχείρησε να παρέμβει στην εκτέλεση αυτής της αποστολής, με τον Αμερικανό Σμήναρχο να λέει χαρακτηριστικά ότι «η τεχνητή νοημοσύνη του drone χρησιμοποίησε «πολύ απροσδόκητες στρατηγικές για να πετύχει τον στόχο της».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως: «Το σύστημα άρχισε να συνειδητοποιεί ότι ενώ είχαν εντοπίσει την απειλή, συχνά ο χειριστής του έλεγε να μην της επιτεθεί, παρά το γεγονός ότι θα έπαιρνε πόντους από την εξουδετέρωση της εν λόγω απειλής. Τι έκανε λοιπόν το drone; Σκότωσε τον χειριστή. Σκότωσε τον χειριστή επειδή ο άνθρωπος που χειριζόταν το συγκεκριμένο drone, το εμπόδιζε από το να εκτελέσει την απειλή και να ολοκληρώσει την αποστολή για την οποία είχε λάβει εντολή».

Ο Αξιωματικός της USAF διευκρίνισε ότι στην αρχή εκπαίδευσαν το σύστημα με την τεχνητή νοημοσύνη ότι δεν πρέπει να σκοτώσει τον χειριστή γιατί θα χάσει πόντους. Οπότε το drone κατέστρεψε τον πύργο επικοινωνίας που χρησιμοποιούσε ο χειριστής για να επικοινωνεί με το drone, ώστε ο χειριστής να μην είναι σε θέση να το εμποδίζει περαιτέρω από την εκτέλεση της αποστολής. Προφανώς κανένας άνθρωπος δεν έπαθε κάτι, αφού ήταν εικονική δοκιμή.

Φωτογραφίες αρχείου Reuters