USAF: Κινδυνεύουν να καθηλωθούν εκατοντάδες αεροσκάφη των ΗΠΑ – «Στον αέρα» η λειτουργία δεκάδων F-16, F-15, B-52 και KC-135

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει ένα τεράστιο πρόβλημα που σχετίζεται με την υλικοτεχνική υποστήριξη και συντήρηση εκατοντάδων αεροσκαφών, τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν καθηλωμένα σε περίπτωση που το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας δεν εγκρίνει το αίτημα της USAF για πρόσθετη χρηματοδότηση αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 διαφόρων εκδόσεων, μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15E, στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου B-52 αλλά και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού τύπου KC-135 είναι μερικά από τα στρατιωτικά αεροσκάφη που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να καθηλωθούν λόγω έλλειψης απαραίτητων πόρων για την υποστήριξή τους.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ άφησε σκόπιμα την χρηματοδότηση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκτός του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2025, καθώς αναγκάστηκε σε αυτόν να θέσει ως προτεραιότητα προγράμματα ανάπτυξης όπως το μαχητικό αεροσκάφος έκτης γενιάς (NGAD). Έτσι, η USAF πήρε την απόφαση και το ρίσκο, να αιτηθεί τα απαιτούμενα κονδύλια μέσω της Λίστας Μη Χρηματοδοτούμενων Προτεραιοτήτων που αφορούν έκτακτες χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων εκτός του επίσημου προϋπολογισμού.

Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία που επιβεβαίωσε και η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, το αίτημα για κονδύλια αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για υλικοτεχνική υποστήριξη, προμήθεια ανταλλακτικών και εξαρτημάτων αποτελείται από:

Με πληροφορίες από: TWZ / Defense News