USS Eisenhower: Ιρανικό UAV παρακολουθούσε την ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου – Η αντίδραση των ΗΠΑ [vid]

Νέα πλάνα δημοσιεύτηκαν από τις ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες ανέπτυξαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, όπου εισήλθε η ομάδα κρούσης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Eisenhower στις 26 Νοεμβρίου 2023 και παρακολουθούσε την πορεία της, γεγονός που αρχικά αμφισβητήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο επιβεβαιώθηκε αργότερα από Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ειδικότερα, η ανταποκρίτρια του δικτύου Fox News στο Πεντάγωνο ανέφερε σε ανάρτηση στην πλατφόρμα «Χ» ότι: «Ιρανικό drone πέταξε σήμερα κοντά στο USS Eisenhower στον Περσικό Κόλπο, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου βρισκόταν σε διεθνή ύδατα και το ιρανικό drone αγνόησε πολλαπλές προειδοποιήσεις, μια ενέργεια επικίνδυνη και αντιεπαγγελματική».

Στη χθεσινή ενημέρωση Τύπου, εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ αναφέρθηκε στο περιστατικό και δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις γνωρίζουν για το περιστατικό και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την περαιτέρω διερεύνησή του.

Όπως γράψαμε στο OnAlert την προχθές Δευτέρα, η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Eisenhower μπήκε στον Περσικό Κόλπο, για να συνεχίσει την αποστολή της, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων περιπολίες για την διασφάλιση της ελεύθερης  ναυσιπλοΐας σε στρατηγικής σημασίας διεθνείς θαλάσσιες οδούς.

Το αεροπλανοφόρο USS Eisenhower πραγματοποίησε την συγκεκριμένη διέλευση την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, συνοδευόμενο από το καταδρομικό USS Philippine Sea κλάσης Ticonderoga, τα αντιτορπιλικά USS Gravely (DDG 107) και USS Stethem κλάσης Arleigh Burke αλλά και από την γαλλική φρεγάτα Languedoc κλάσης Aquitaine (FREMM).