USS Gerald R. Ford: Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν την ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου και μαχητικών προς υποστήριξη του Ισραήλ

Οι ΗΠΑ προχώρησαν σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού αλλά και ουσίας, δίνοντας εντολή στην ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Gerald R. Ford να αναπτυχθεί στην ανατολική Μεσόγειο προς υποστήριξη των δυνάμεων του Ισραήλ, με φόντο την μεγάλη επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύονται και οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις που επιχειρούν στη Μέση Ανατολή.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, οι ΗΠΑ ξεκινούν να στέλνουν επιπλέον πυρομαχικά στο Ισραήλ, προσθέτοντας ότι ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται σε διαδικασία ενίσχυσης της στρατιωτικής του παρουσίας στη Μέση Ανατολή.

Το πρώτο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας «θα ξεκινήσει να αναχωρεί σήμερα και θα φτάσει μέσα τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Όστιν σε σε ανακοίνωσή του. Πρόσθεσε ότι η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Gerald R. Ford κατευθύνεται σε θαλάσσια περιοχή πιο κοντά στο Ισραήλ, η οποία περιλαμβάνει το αεροπλανοφόρο και τα πλοία που το υποστηρίζουν.

Υπενθυμίζεται ότι το USS Gerald Ford είναι το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο και πολεμικό πλοίο του κόσμου, έχει μήκος πάνω από 300 μέτρα, πλήρες εκτόπισμα πάνω από 100.000 τόνους και είναι εξοπλισμένο με δύο αντιδραστήρες νέας γενιάς, που του προσφέρουν 250% μεγαλύτερη χωρητικότητα ηλεκτρισμού σε σχέση με προηγούμενα αεροπλανοφόρα, ενώ παράλληλα, ενσωματώνει προηγμένες τεχνολογίες που επιτρέπουν την απονήωση αεροσκαφών και τη φόρτωση όπλων ταχύτερα από ποτέ άλλοτε.

Το αεροπλανοφόρο είναι το νεότερο και πιο προηγμένο αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Ως το πρώτο πλοίο στην κατηγορία των αεροπλανοφόρων της κατηγορίας Ford, το CVN 78 αντιπροσωπεύει ένα άλμα γενιάς στην ικανότητα του αμερικανικού Ναυτικού να προβάλλει ισχύ σε παγκόσμια κλίμακα.

Ενίσχυση των αεροπορικών δυνάμεων και με F-35

Τα αεροπλανοφόρα της κλάσης Ford εισάγουν 23 νέες τεχνολογίες, όπως το Ηλεκτρομαγνητικό Σύστημα Εκτόξευσης Αεροσκαφών, τον Προηγμένο Μηχανισμό Ακινητοποίησης και τους Προηγμένους Ανελκυστήρες Όπλων. Η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου περιλαμβάνει το καταδρομικό USS Normandy, τα αντιτορπιλικά USS Thomas Hudner, USS Ramage, USS Carney και USS Roosevelt.

Τέλος, η Κεντρική Διοίκηση Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ με περιοχή Ευθύνης της Μέση Ανατολή (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις στην περιοχή αποτελούνται από stealth αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35, από μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15, F-16 και αεροσκάφη εγγύς αεροπορικής υποστήριξης και βομβαρδισμού τύπου A-10 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Ειδικότερα, τα F-35 έχουν εκτελέσει τους τελευταίους μήνες αρκετές αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης πάνω από τη Συρία.

Με πληροφορίες και από: AP / Φωτογραφία αρχείου