Vampire: Η Ουκρανία θα παραλάβει το σύστημα αντι-drone εντός του 2023

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες εκπρόσωπος του Πενταγώνου, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να στείλουν στην Ουκρανία το νέο σύστημα αντι-drone τύπου «Vampire» μέχρι τα μέσα του 2023, καθώς προαπαιτείται η οριστικοποίηση σύμβασης προμήθειας με την κατασκευάστρια εταιρεία, την ίδια χρονική στιγμή που το Κίεβο ζητάει επειγόντως στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση, με σημείο αναφοράς τα συστήματα αεροπορικής άμυνας.

Υπενθυμίζεται πως το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας είχε γνωστοποιήσει στις 24 Αυγούστου 2022 ότι θα στείλει το εν λόγω σύστημα αντι-drone τύπου «Vampire», στο πλαίσιο παράδοσης ενός μεγαλύτερου «πακέτου στρατιωτικής βοήθειας» προς τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ωστόσο, παρά την εκτεταμένη χρήση – από τη Ρωσία – ιρανικών drones «καμικάζι» για να πλήττουν σταθμούς παραγωγής ενέργειας και άλλες βασικές υποδομές της Ουκρανίας, το Πεντάγωνο δεν έχει ακόμη εγκρίνει σύμβαση για την παράδοση του «Vampire».

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα οπλικό σύστημα με εκτοξευτή καθοδηγούμενου λέιζερ που μπορεί να χτυπήσει επίγειους ή εναέριους στόχους, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και μπορεί να εγκατασταθεί πάνω σε πολιτικά ή στρατιωτικά οχήματα, κυρίως σε φορτηγά. Η κατασκευάστρια εταιρεία L3Harris αναμένει να παραδώσει το σύστημα αντι-drone «Vampire» εντός 9 μηνών από την στιγμή που υπογραφεί η σύμβαση προμήθειας.

Οι δυτικές χώρες έχουν παραδώσει στην Ουκρανία πολλά και διάφορα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα όπως φορητά (MANPADS) τύπου Stinger, ισπανικά HAWK, γερμανικά IRIS-T ενώ σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Raytheon Technologies, Γκρεγκ Χέις, οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν παραλάβει δύο προηγμένα πυραυλικά σιστήματα τύπου NASAMS.