Venom: Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ «μετατρέπει» μαχητικά αεροσκάφη F-16 σε…UAV με προηγμένο λογισμικό

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι έφτασαν στην αεροπορική βάση Eglin τα πρώτα τρία μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 που θα συμμετέχουν στις δοκιμές του φιλόδοξου προγράμματος «Venom» της USAF, που σκοπεύει να αναπτύξει ένα λογισμικό μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα ανάπτυξης Venom (Viper Experimentation και Next-gen Operations Model -Autonomy Flying Testbed) στοχεύει στην δημιουργία και ενσωμάτωση ενός λογισμικού αυτόνομης λειτουργίας για συμβατικά αλλά και για μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη, που θεωρητικά μπορεί να μετατρέψει τα F-16 σε UAV, με την δυνατότητα πτήσης σε αυτόνομη λειτουργία και πρόκειται για αξονικό στοιχείο του νέου αεροπορικού δόγματος της USAF για τα επόμενα χρόνια.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πρόγραμμα Venom θα εξυπηρετεί τους στόχους της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας για την δημιουργία ενός στόλου τουλάχιστον 1.000 μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα πετούν και θα αναπτύσσονται μαζί με τα μαχητικά αεροσκάφη 6ης γενιάς τύπου NGAD και τα οποία θα είναι ικανά να εκτελούν αποστολές όπως επιτήρηση, αναγνώριση, επιθέσεις κατά χερσαίων και θαλάσσιων στόχων.

Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη ενός λογισμικού που θα επιτρέπει τόσο σε UAV όσο και σε μαχητικά αεροσκάφη να λειτουργούν και να επιχειρούν με πλήρη αυτονομία, είναι ζωτικής σημασίας για τον σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και οι πρώτες δοκιμές θα πραγματοποιηθούν με τα τρία προαναφερθέντα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 που στη συνέχεια θα γίνουν έξι.

Πιλότοι θα είναι μέσα στα μαχητικά απλά θα επιθεωρούν και θα προσέχουν την εύρυθμη λειτουργία του προηγμένου λογισμικού. Τέλος, σημειώνεται ότι η USAF έχει αιτηθεί χρηματοδότηση ύψους 7 εκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2025, και τα επόμενα χρόνια οι δαπάνες θα κυμαίνονται μεταξύ 6,1 και 6,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Φωτογραφία αρχείου Reuters