F-16 Viper: Η Σλοβακία παρέλαβε τα πρώτα δύο αναβαθμισμένα μαχητικά της [vid]

Η Lockheed Martin ανακοίνωσε, χθες Τετάρτη, ότι παρέδωσε στη Σλοβακία τα πρώτα δύο αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 Viper.

Η Σλοβακία θα αποκτήσει συνολικά 14 μαχητικά αεροσκάφη στην έκδοση Viper, για να καλύψει το «κενό» που άφησαν τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29 που έστειλε στην Ουκρανία. 

«Η παράδοση των πρώτων δύο αεροσκαφών F-16 Block 70 στη Σλοβακία σηματοδοτεί ένα κρίσιμο σημείο εκκίνησης για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας. Είμαστε περήφανοι που είμαστε μέρος αυτής της προσπάθειας και δεσμευόμαστε να παραδώσουμε συνολικά 14 τζετ στη Σλοβακία», δήλωσε ο OJ Sanchez, αντιπρόεδρος στη Lockheed Martin.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε η Lockheed Martin:

Οι παραδόσεις για τη Σλοβακία θα συνεχιστούν έως το 2025 και η πρώτη παρτίδα μαχητικών αναμένεται να φτάσει στα μέσα του 2024. Η προηγμένη έκδοση Block 70 του μαχητικού διαθέτει το ραντάρ τύπου AN/APG-83 AESA της εταιρείας Northrop Grumman, ένα νέο υπολογιστή αποστολής από την Raytheon, σύστημα ζεύξης δεδομένων Link 16, αναβαθμισμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, σύγχρονο πιλοτήριο με νέες οθόνες κ.ά. Η προμήθεια των 14 μαχητικών F-16 Viper στη Σλοβακία υλοποιείται βάσει μίας σύμβασης που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2019, αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων.