«Viral» έγιναν τα T-80: Αντι-drone «πατέντες» στα ρωσικά άρματα μάχης [vid, pics]

Εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για μια πιθανή νέα ρωσική εισβολή μεγάλης κλίμακας στην ουκρανική επικράτεια, πλάνα που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζουν ρωσικά τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου T-80 εμφανίστηκαν στην περιοχή της Κριμαίας με περίεργες «πατέντες» για την έξτρα θωράκισή τους από εχθρικές εναέριες επιθέσεις.

Τέτοιου είδους προστασία εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο ενσωματωμένη στα ρωσικά άρματα μάχης και φαίνεται πως έχει ως στόχο την «άμυνα» των τανκς από εχθρικά «περιφερόμενα πυρομαχικά – loitering munitions» και από επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως για παράδειγμα τα περίφημα τουρκικής κατασκευής drones τύπου TB2 Bayraktar, που διαθέτουν οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις και που απέδειξαν την αξία τους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και στη Λιβύη.

Όπως δείχνουν οι σχετικές εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι Ρώσοι φαίνεται πως έχουν τοποθετήσει σίδερα, «κλουβιά» και άλλες μεταλλικές κατασκευές πάνω στον πυργίσκο του άρματος μάχης, κάτι που υποδεικνύει ότι θέλουν να αμυνθούν από επιθέσεις που προέρχονται από πάνω τους. Συνήθως, η προστασία εστιάζεται στα πλαϊνά και στο μπροστινό μέρος του άρματος μάχης, όπως τα  γνωστά συστήματα  ενεργητικής προστασίας (APS).

Ορισμένοι αναλυτές τονίζουν ότι τέτοιου είδους απειλές μπορεί να είναι προηγμένοι αντιαρματικοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι (ATGM), όπως οι Javelin, καθώς επίσης και περιφερόμενα πυρομαχικά που εξαπολύουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Σε κάθε περίπτωση, ο εικόνες αυτές δείχνουν ότι λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση κάθε είδους απειλής, γεγονός που υποδηλώνει την ετοιμότητά τους απέναντι σε οπλικά συστήματα που «τρομάζουν» τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Με πληροφορίες από: The Drive