«Βόμβα» από το Ισράηλ: Διαπραγματεύεται για πρώτη φορά την πώληση των αρμάτων μάχης Merkava σε δύο χώρες

Το Ισραήλ βρίσκεται σε συνομιλίες για να πουλήσει το άρμα μάχης Merkava σε δύο χώρες, μία από αυτές στην Ευρώπη, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας χθες Πέμπτη. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει εξαγωγή του συγκεκριμένου οχήματος.

Το άρμα μάχης Merkava εισήχθη στην υπηρεσία του ισραηλινού στρατού μετά το τέλος του πολέμου με την Αίγυπτο και τη Συρία το 1973, κατά τον οποίο υπέστη μεγάλες απώλειες στις μονάδες των τεθωρακισμένων. Το Ισραήλ ήθελε να πετύχει την μείωση της εξάρτησής του από τις ξένες προμήθειες όπλων. Το Merkava, το οποίο στα εβραϊκά σήμαίνει άρμα, είναι τώρα στην τέταρτη γενιά του.

Ο Γιάιρ Κούλας, επικεφαλής του τμήματος συντονισμού εξαγωγών του υπουργείου Άμυνας (SIBAT), είπε ότι η ζήτηση ρεκόρ για ισραηλινά προϊόντα οφείλεται εν μέρει στις χώρες που θέλουν να αναπληρώσουν τα οπλοστάσια τους αφού παρείχαν μεγάλο αριθμό εξοπλισμών στην Ουκρανία για τον πόλεμό της απέναντι στη Ρωσία.

«Ως αποτέλεσμα, το Ισραήλ εξήγαγε πλεονάζοντα συστήματα που δεν είχε πουλήσει προηγουμένως στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων εκδόσεων του Merkava», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν δύο υποψήφιες χώρες με τις οποίες βρισκόμαστε σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις. Δεν μπορώ να πω ποιες, αλλά η μία βρίσκεται στην Ευρώπη», είπε ο Κούλας.

Το Merkava ήταν το κύριο άρμα μάχης του IDF από τη δεκαετία του 1980. Τα τελευταία χρόνια, ο στρατός αντικατέστησε τα περισσότερα από τα μοντέλα Merkava Mark 3 με το πιο σύγχρονο Mark 4.

Οι πιθανές πωλήσεις θα περιλαμβάνουν πιθανότατα την παλαιότερη έκδοση Mark 2 και μερικά από τα άρματα μάχης Merkava Mark 3, που παρουσιάστηκαν τη δεκαετία του 1990.

Με πληροφορίες από: Times of Israel, Reuters / Φωτογραφίες Wikimedia Commons