OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

«Βόμβα» με F-35 και JSM: Τα stealth μαχητικά της USAF εξοπλίζονται με τους προηγμένους πυραύλους cruise εντός της ατράκτου [pics]

03/06/2024 - 11:08
JSM
Share on FacebookShare on Twitter

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο με τη νορβηγική εταιρεία Kongsberg για την προμήθεια των προηγμένων πυραύλων cruise τύπου Joint Strike (JSM), καθώς όπως ανέφεραν αρμόδιοι αξιωματούχοι, πλέον τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς θα μπορούν να φέρουν τους πυραύλους πολλαπλών ρόλων εντός της ατράκτου τους, «προστατεύοντας» έτσι τις stealth ιδιότητές τους.

Τόσο η κατασκευάστρια εταιρεία όσο και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την υπογραφή της σύμβασης, με το αμερικανικό Πεντάγωνο να αναφέρει ότι η πρώτη παρτίδα των πυραύλων τύπου JSM θα κοστίσει 141 εκατ. δολάρια, δίχως να διευκρινίζει τον ακριβή αριθμό πυραύλων πολλαπλών αποστολών που θα παραλάβει η USAF, ωστόσο τόνισε ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 31 Αυγούστου 2026.

Πρόκειται για μια στιγμή ορόσημο για το πρόγραμμα ανάπτυξης των stealth μαχητικών F-35, καθώς οι πύραυλοι cruise τύπου JSM θα τους δίνουν την ικανότητα να πραγματοποιούν πλήγματα ακριβείας τόσο κατά χερσαίων στρατηγικών στόχων όσο και κατά πολεμικών πλοίων ή άλλων απειλών σε αεροναυτικές επιχειρήσεις, μέχρι η USAF να παραλάβει τους περίφημους πυραύλους τύπου LRASM.

Τα χαρακτηριστικά τους

Οι πύραυλοι τύπου JSM προέρχονται από τους γνωστούς αντιπλοϊκούς πυραύλους τύπου Naval Strike Missile (NSM), έχουν βάρος 416 κιλά, εκ των οποίων 118 κιλά ζυγίζει η πολεμική κεφαλή, έχουν επίσης μήκος 4 μέτρα, αναπτύσσουν υψηλές υποηχητικές ταχύτητες και έχουν μέγιστη εμβέλεια 275 χιλιομέτρων ή 150 ναυτικών μιλίων και διαθέτουν stealth χαρακτηριστικά, δηλαδή μειωμένη θερμική υπογραφή στα ραντάρ.

O Naval Stike Missile (πάνω) και ο Joint Strike Missle (κάτω).

Ακόμα, χρησιμοποιούν GPS, σύστημα αδρανειακής πλοήγησης και σύστημα χαρτογράφησης εδάφους για να κατευθύνονται με ακρίβεια προς τον στόχο, αξιοποιώντας παράλληλα έναν παθητικό ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης, που του επιτρέπει να λειτουργεί αποτελεσματικά σε πεδία επιχειρήσεων όπου έχουν αναπτυχθεί εχθρικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι η Πολεμική Αεροπορία των των ΗΠΑ έχει την δυνατότητα για stand off πλήγματα ειδικά σε ναυτικά πεδία επιχειρήσεων.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από: TWZ και Kongsberg

Tags: F-35JOINT STRIKE MISSILEKONGSBERGSTEALTHUSAFΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΗΠΑΠΥΡΑΥΛΟΙ ΑΕΡΟΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ

Related Posts

F-35
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35: Αμερικανικό stealth μαχητικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου πάνω από τον Κόλπο του Ομάν

10/05/2026 - 12:34
G550
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

G550 CAEW: H IAI προτείνει το αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου στην Πολεμική Αεροπορία

10/05/2026 - 12:09
ΕΛΒΟ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΛΒΟ: Συμμαχίες με Rheinmetall και Όμιλο Κοπελούζου για νέο αμυντικό και βιομηχανικό αποτύπωμα

09/05/2026 - 14:37

Διαβάστε Επίσης

Τραμπ: «Εντελώς απαράδεκτη» η απάντηση του Ιράν στην αμερικανική πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου

Σαν σήμερα: Το 1967 η χούντα συλλαμβάνει και φυλακίζει στις φυλακές Αβέρωφ τον Ανδρέα Παπανδρέου

To Ιράν απειλεί τα βρετανικά και γαλλικά πλοία που πάνε στη Μέση Ανατολή με «άμεση και αποφασιστική απάντηση»

F-16, Rafale και ελικόπτερα στον Φλοίσβο: Εντυπωσιακές εικόνες από την επίδειξη της Πολεμικής Αεροπορίας

Νετανιάχου: «Ο πόλεμος με το Ιράν δεν έχει τελειώσει – Πρέπει να παραδώσουν το ουράνιο»

Ισραήλ: Ο Αρχηγός των IDF προειδοποιεί ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται επειγόντως περισσότερους στρατιώτες

Θανάσης Δαβάκης: Επίσκεψη ΥΦΕΘΑ σε Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων Μακεδονίας και Θράκης [pics]

Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον τρεις νεκροί Παλαιστίνιοι και μέλη της Χαμάς από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές

Top News

Σωτήρης Τσαφούλιας: «Μια φορά ο πατέρας μου πέρασε από δίπλα μου και έφυγε, δεν με γνώρισε»

Παραλήρημα Τραμπ για Ομπάμα και Μπάιντεν - «Το Ιράν παίζει παιχνίδια μαζί μας εδώ και 47 χρόνια, θα τους κοπεί το γέλιο»

Η Βόρεια Κορέα αλλάζει το Σύνταγμα της για τον Κιμ Γιονγκ Ουν: «Άμεση πυρηνική επίθεση αν δολοφονηθεί»

Ελένη Μενεγάκη: Η συγκινητική ανάρτησή της για την γιορτή της μητέρας - «Η δική μου μαμά ήταν το πρώτο μου καταφύγιο»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert