«Βόμβα» με F-35: «Ναι επί της αρχής» για την αγορά των stealth μαχητικών από τη Γερμανία

Η Γερμανία αποφάσισε να πει το «ναι» επί της αρχής, για την αγορά των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35, προκειμένου να αντικαταστήσει τα παλαιότερα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado, όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Με άλλα λόγια, η Γερμανία πρέπει να αντικαταστήσει τον πεπαλαιωμένο στόλο των αεροσκαφών Tornado, στο πλαίσιο της συμφωνίας του NATO για τον επιμερισμό πυρηνικών όπλων (σ.σ. nuclear sharing agreement, μέρος του δόγματος της συμμαχίας για τη λεγόμενη «πυρηνική αποτροπή»), κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και σύμφωνα με τις πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου, το Βερολίνο σχεδιάζει να αγοράσει περίπου 35 τέτοια μαχητικά.

Το σενάριο που «ενοχλήσει» το…Παρίσι

Ωστόσο, από την δεκαετία του 1980, το Βερολίνο έκρινε ότι πρέπει τα μαχητικά αεροσκάφη να αντικατασταθούν σταδιακά μεταξύ 2025 και 2030. Υπενθυμίζεται ότι πηγή προσκείμενη στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας είε δηλώσει πάλι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ότι η Γερμανία κλίνει προς τη λήψη απόφασης για την αγορά αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, που κατασκευάζει η Lockheed Martin.

.

Όμως, με φόντο την πρόθεση σύσφιξης των στρατηγικών εταιρικών σχέσεων Γερμανίας – Γαλλίας, αναλυτές εκτιμούν ότι αν όντως το Βερολίνο επιλέξει τα F-35, αυτό θα «ενοχλούσε» το Παρίσι, καθώς θεωρεί ότι θα υπονομευθεί η ανάπτυξη γαλλογερμανικού μαχητικού επόμενης γενιάς, που υποτίθεται ότι θα είναι έτοιμο τη δεκαετία του 2040.

Η γερμανική κυβέρνηση υποβαθμίζει εξάλλου την ανησυχία του Παρισιού πως η απόκτηση των F-35 θα πλήξει το σχέδιο να κατασκευαστεί ευρωπαϊκό μαχητικό επόμενης γενιάς, το λεγόμενο FCAS (Future Combat Air System). Στην περίπτωση του F-35, επισημάνθηκε πρόσφατα ότι άλλοι ευρωπαίοι εταίροι της Γερμανίας στο NATO ήδη χρησιμοποιούν το μαχητικό, άρα θα υπάρχει διαλειτουργικότητα και δυνατότητα «συνεργειών».